"A zene mindenkié"

Írta: Németh Gabriella 2013. december 09. hétfő, 22:43
Rate this item
(0 szavazat)

hna.jpg - 81.74 KbSüttőn járt a Kaláka zenekar

 


Kányádi Sándor írta a Kaláka 25 éves jubileumára: "A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, „szív-némaságra” született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti „eredeti dallamot”.

A zenekar 1969-ben alakult Budapesten.
A zenekar tagjai:
Becze Gábor: nagybőgő, gitár
Gryllus Dániel: furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató
Gryllus Vilmos: cselló, gitár, charango, koboz, doromb
Radványi Balázs: mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba

Saját feldolgozásban népzenét és megzenésített verseket adnak elő. Zenéjük a versekből adódóan sokszínű, és sok zenei stílust ötvöznek. Játszanak felnőtteknek, gyermekeknek egyaránt. Fontosnak tartják a kodályi hitvallást: „A zene mindenkié”, hiszen valamennyien a Kodály Zoltán koncepciója szerint tanító, híres Lórántffy zenei általános iskolába jártak. Gyermekeknek szóló műsoraikkal nem csak szórakoztatni, hanem nevelni is akarnak. Sok zenei stílust mutatnak be, és rengeteg hangszerrel- köztük egzotikus zeneszerszámokkal- ismertetik meg játékosan a gyermekeket, akik nem csak hallgatói, de résztvevői is az előadásnak.
Nem történt ez másként december 5-én Süttőn sem, ahol az iskola tornatermében összegyűlt óvodásokból és iskolásokból állt a lelkes közönség.
A koncertet a Községi Könyvtár támogatta, mert ez egyben könyvbemutató is volt. A zenekar bemutatta a „Ragyog a mindenség” című verseskötetet, amelyben 24 erdélyi költő- köztük Kányádi Sándor- versei szerepelnek és egy CD is tartozik hozzá, amelyen a művek megzenésítve, természetesen a Kaláka együttes előadásában hallhatóak.
Süttőre sajnos Gryllus Vilmos nem tudott eljönni, így hárman varázsolták el az óvodásokat, iskolásokat. Többek közt Hajnal Anna, Móricz Zsigmond, Weöres Sándor, Móra Ferenc verseit hallhatták a gyermekek. Közben megtudták, hogy akár két kanál is lehet hangszer, ha megfelelő módon használjuk őket, de megismertek olyan ősi magyar zeneszerszámot is, mint a köcsögduda, vagy épp egzotikus hangszereket, mint a kalimba vagy a pánsíp.
A gyermekek maguk is rész vettek a zenélésben tapssal, énekkel. Öröm volt nézni a kicsik ragyogó arcát, azt, ahogyan lelkesen részt vettek a közös muzsikálásban. Meglepő volt, hogy a felső tagozatos kiskamaszokat is mennyire lekötötte ez a fajta zenei élmény.
December 5-e a Mikulás- várás jegyében telt, ez a koncert pedig csak tovább emelte e nap különlegességét. Reméljük, nem ez volt az utolsó alkalom, hogy a Kaláka együttes Süttőre látogatott. 

Németh Gabriella

Németh Gabriella

Németh Gabriella tanító és nemzetiségi nyelv- és irodalomtanár. Nyergesújfalun él, és 1990 óta a süttői II.Rákóczi Ferenc Általános Iskolában tanít német nyelvet. NOMEN EST OMEN.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor