Rate this item
(3 szavazat)

 hzz.jpg - 92.80 KbAz egész országot behálózó, a kisebb településeken szinte egyedüli kulturális szolgáltatóként jelenlévő kultúrházak, faluházak, a nagyobb településeken közművelődési feladatokat ellátó művelődési és közösségi házak, központok és többfunkciós intézmények jelentkeztek az eseménysorozatra, hogy 2013. február 8-10. közötti napokban, farsang utolsó hétvégéjén bemutatkozzanak éjjel vagy nappal, esetleg mindkét napszakban.
A „Kultúrházak éjjel-nappal”országos program megvalósításával a Magyar Népművelők Egyesületének az a célja, hogy a kultúrateremtés és terjesztés házai, a benne dolgozó szakemberek és elsősorban a közösségek teremtsenek egy olyan alkalmat, amely során felhívják a figyelmet azokra a kulturális, közművelődési értékekre, amelyek ezekben a házakban, szervezetekben, közösségekben születnek és kerülnek nyilvánosságra.

Fontos, hogy a látogatók lehetőséget kapjanak annak megismerésére, milyen magas szintű a közművelődést szolgáló intézményekben, szervezetekben folyó szellemi kulturális örökségvédelem, valamint az új értékeket teremtő kreatív alkotó tevékenység
A szervezők egy olyan nagyszabású programsorozatot kívántak létrehozni, amely a közművelődést szolgáló szervezetekre, intézményekre és az általuk működtetett, egyre több helyen megújuló épületekre irányítja a figyelmet országszerte. Azokra a házakra, amelyek az ország leglátogatottabb kulturális terei, hisz évente több mint 80 millióan látogatják, s amelyek megtalálhatók a legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig. Minden csatlakozó szervezet olyan programot valósított meg, amely láthatóvá tette a benne folyó sokszínű, társadalmilag létfontosságú tartalmi tevékenységet, közösségi művelődést, felnőttképzést, amatőr művészeti munkát, színvonalas kulturális eseményeket. Minden település, intézmény lehetőséget kapott arra, hogy megmutassa magát, láthatóvá tegye egyedi sajátosságait.
A hazai és nemzetközi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy azok a szakmák és szervezetek sikeresek, amelyek valamilyen rendszerben, partnerségben tudnak együttműködni.
Ezért a bemutatkozás mellet ez az „ünnepi akció”a felelősségről is szól. A közművelődésben elhivatottan dolgozók, és a fenntartók, támogatók, a működtetők, valamint a szolgáltatásokat igénybe vevők közös felelősségéről annak érdekében, hogy a közművelődés házai továbbra is részesei legyenek a helyi társadalom fejlődésének, a helyi közösségek megerősítésének, fejlesztésének. (Országos program.)
(www.kulturhazak.hu)

Az országos programra a süttői Hengermalom Közösségi Ház is jelentkezett. Február 8-án, a nyitva tartásukat 9- 17 óráig módosították, ez idő alatt a falumúzeum is nyitva tartott. E napra összeállt a helybeli amatőr fotósnak, Resszer Péternek „Szülőfalunk Süttő” című fotókiállítása is. A megnyitó 17 órakor kezdődött Czermann János polgármester köszöntő beszédével. Ez után a helyi általános iskola diákjai a hagyományokat őrizve sváb népdalokat adtak elő harmonika-kísérettel, a dalok közt pedig német nyelvű szavalatok hangzottak el. Az érdeklődők a műsor után megcsodálhatták a fotókat, rádöbbenve, mennyire keveset látnak lakóhelyük szépségéből a mindennapi rohanásban.
Resszer Péter 1969-ben született Esztergomban. Általános iskolai tanulmányait Süttőn végezte, e település az otthona a mai napig is. Sajnos két, hosszantartó, súlyos betegsége kettétörte életpályáját. A zene és a fényképezés segít neki újra önmagára találni, meglátni a szépet az életben. A fényképezőgép állandó társa lett. Péter és a gépe nélkül nincs kulturális, egyházi vagy sportesemény Süttőn. Mindenhol ott van, örökké vidáman, mosolyogva, hogy az utókor számára fotókból készítse el szülőfaluja krónikáját.
Az utóbbi 6 évben 15 kiállításon mutatkozott be műveivel. Barakka Gábor: „A 100 éves süttői iskola 1910- 2010” című könyvének borítóját is az ő fotója díszíti, az író fotós munkatársa volt.
Továbbra is nagy szeretettel, lelkesedéssel fotózza szeretett falujának életét, festői környezetét saját, egyéni látásmódjával.
Kiállítása méltó módon képviselte Süttőt a „Kultúrházak éjjel-nappal” programsorozatban.

Németh Gabriella

Németh Gabriella

Németh Gabriella tanító és nemzetiségi nyelv- és irodalomtanár. Nyergesújfalun él, és 1990 óta a süttői II.Rákóczi Ferenc Általános Iskolában tanít német nyelvet. NOMEN EST OMEN.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor