Együtt ünnepeltünk

Írta: Szabó Lászlóné 2018. március 25. vasárnap, 17:22
Rate this item
(0 szavazat)

fsu 36.jpg - 76.79 KbÜnneplőbe öltözött Nánán a Kultúrház 2018. március 18-án. Zsúfolásig megtelt a nagyterem vendégekkel, hogy együtt tisztelegjenek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A Csemadok Nánai Alapszervezet és a Szülőföldért Polgári Társulás Nána szervezésében került sor a megemlékezésre. A Duna bal partján, Párkánytól, a Duna és a Garam találkozásától nem messze fekszik ez a kis település, Nána. Lakói állhatatosan őrzik magyarságukat, élik mindennapjaikat, évtizedek óta megtartják nemzeti ünnepeinket. Ezen a szép márciusi napon együtt ünnepeltünk nánaiak, párkányiak és esztergomiak, hogy emlékezzünk a régiekről.

Vecserka Péter tárogatóján csodálatos dallamok szólaltak meg, jelezve az ünnepi megemlékezés kezdetét. Dániel Erzsébet a Csemadok Nánai Alapszervezet nevében üdvözölte az ünneplő közösséget és köszöntötte a megjelent közéleti személyiségeket. A megemlékezésre eljött Kiss Beáta, a Magyar Közösség Pártja (MKP) oktatási és kulturális alelnöke, Molnár Dezső, Nána polgármestere, Retkes János, az MKP párkányi szervezetének vezetője. Dániel Erzsébet kihangsúlyozta, hogy erősíteni kell az összetartozás érzését. E gondolathoz kapcsolódott Kiss Beáta ünnepi beszéde, amelyben a forradalom és szabadságharc 170. évfordulójához kapcsolódva szólt az aktuális szlovákiai eseményekről is. Utalt rá, hogy büszkeség és öröm ezen az ünnepen részt venni. A dicső múlt erőt ad a nehézségek elviselésében. Kiemelte a méltóság fontosságát. Sajnos a magyarság méltóságán több esetben csorba esett. Ha méltók akarunk maradni őseink emlékéhez, a méltóságunkat kell visszaszerezni. Határozott üzenetként fogalmazta meg, hogy a Felvidéken is következetesen ragaszkodni kell anyanyelvünkhöz. Éljünk a lehetőségekkel! Ne engedjük, hogy a közöny és a nemtörődömség váljék uralkodóvá!
A program ünnepi műsorral folytatódott, amelyben közreműködött a Pásztortűz néptánccsoport, Morvai Barbara versmondó, Dorna Mónika népdalénekes, valamint a helyi éneklőcsoport népdalokkal. Az Alapiskola alsós növendékei verses-zenés műsort adtak elő, amely a Republic együttes dala köré szerveződött:

„Ezt a földet választottam
Ezt a napot úgy akartam
Ide hívott az élet, itt ér utol a végzet”

Az ünnepi műsor koszorúzással zárult. A Hősök emlékművénél a civil szervezetek és az önkormányzat képviselői helyezték el az emlékezés virágait. Molnár Dezső polgármester úr megosztotta az ünnephez kapcsolódó gondolatait a hallgatósággal.
1848. március 15-e az egyik legfontosabb történelmi esemény nemzetünk életében, amely hatással volt egész Közép-Európára. Ez a legmagyarabb nap, egyben ma is élő és újraélhető szabadságélmény. Ebből kell erőt merítenünk, hogy a közöny, a kishitűség béklyójából megszabadulhassunk.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor