A Szent László-legenda képei Jászberényben

Írta: Ruda Gábor 2018. március 24. szombat, 22:52
Rate this item
(0 szavazat)

fsu 35.jpg - 382.26 KbSzent László falképek Székelyföldön címmel nyílt meg Magyari Hunor mintegy 40 nagyméretű tablóból álló fotókiállítása március 21-én az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus Folyosó Galériájában. Az intézmény auláját teljesen betöltő közönséget dr. Varró Bernadett főigazgató asszony köszöntötte. Kiállításmegnyitóként Elekes Gyula zománcművész, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatója tartott vetítéses előadást. Bevezetésként Szent László királyról és Székelyföldről beszélt, majd részletesen bemutatta a kiállítás anyagát, amelyet Székelyföld középkori templomaiban látható Szent László felképek közül a legjobb állapotban levőkből állítottak össze a kiállítás szervezői. A következő 12 helység templomában fényképezett Magyari Hunor: Bibarcfalva, Bögöz, Csíkszentmihály, Gelence, Homoródkarácsonyfalva, Kökös, Oklánd, Sepsibesenyő, Sepsikilyén, Szacsva, Székelydálya és Székelyderzs.

Az előadó először azokat a templomokat vette sorra, amelyekben a legteljesebben látható a Szent László-legenda. Ilyen a székelyderzsi, bögözi, székelydályai és még a homoródkarácsonyfalvai templom, a többiben már csak kisebb-nagyobb töredékeket sikerült feltárni. Az érdekfeszítő előadásból nem hiányoztak a többé-kevésbé humoros (?) betétek sem. Megtudhattuk, hogy a román műemlékvédelem néhány évtizede helyreállította ugyan a bögözi templom falképeit, de (kellő szakértelem híján vagy esetleg szándékosan) nem az eredeti, hanem évszázadokkal későbbi stílusban, mintha azok pl. egy németalföldi festő művei lennének. Így nagyon időszerű már ezeknek a falképeknek immár ténylegesen szakszerű restaurálása.
A kiállított képanyaghoz tartozik még a 12 templom légifelvétele is, továbbá összeállítás néhány templom kazettás mennyezetéről készült fényképfelvételekből, amely egy könnyű, mintegy 2 m széles és 20 m hosszú anyagra lett rányomtatva, és a kiállításon a folyosó hosszában „álmennyezetként” kifeszítve.
A kiállításmegnyitó-előadás után Elekes Gyula 50 általános iskolás részére koronamodellező foglalkozást is tartott.
A kiállítás már több helyszínen is megfordult az országban (pl. Hévízen, Kecskeméten és Tatabányán), Jászberény után, ahol április 20-ig látogatható, Miskolcra, majd a nyár elején Budapestre kerül. Esztergomban is bizonyára nagy lenne az érdeklődés iránta, ha a közönség valamilyen befogadó intézmény közreműködésével lehetőséget kapna a megtekintésre.

A képen dr. Varró Bernadett főigazgató asszony és Elekes Gyula kultúrházigazgató (a cikk írójának fényképfelvétele)

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor