Kozmikus analógiák

Írta: Szabó Lászlóné 2018. március 24. szombat, 22:40
Rate this item
(0 szavazat)

 

fsu 34.jpg - 53.98 Kb

Kőrösi Papp Kálmán festőművész „Kozmikus analógiák” című kiállítása 2018. március 14-én nyílt meg az Újpesti Kulturális Központ Galériájában. A címben szereplő szokatlan szókapcsolat kissé meghökkentő, de érthetővé válik, ha megtekintjük a kiállításon szereplő 64 alkotást. A festmények segítségével bonyolult, de fenséges világ tárul elénk.

A kiállító művész az 1960-as években kezdett festészetet tanulni, mestere Kling György festőművész volt. Kőrösi Papp Kálmán első önálló kiállítását 1974-ben rendezte az Eötvös Kollégium Galériájában. Ezt Bálint Endre nyitotta meg, aki a modern magyar művészet, az avantgárd egyik legjelentősebb alakja hazánkban. A tőle kapott tanácsok meghatározóvá váltak Kőrösi Papp Kálmán művészetében. Fokozatosan eltávolodott a figurális festészettől, alkotásaiban egyre nagyobb szerepet kapott a tárgyak, az anyag szerkezetének a vizsgálata. Olyan alkotásokat készít, amelyekkel kilép a földi dimenziók keretéből. Kompozíciói, ezek színhasználata egyénivé varázsolja művészetét.
A március 14-i megnyitóműsor kezdetén Wernke Bernát esztergomi költő a kiállító művész tiszteletére írt saját versével köszöntötte Kőrösi Papp Kálmánt. Március 15-e előestéjén egy, az ünnephez kapcsolódó verset is elszavalt Wernke Bernát: az „Egy gimnazista naplójából” címűt. A kiállítást P. Szabó Ernő művészettörténész nyitotta meg. Bevezetésként a kiállítás címét értelmezve kiemelte, hogy az emberiség hosszú idő óta kutatja a világ, benne a kozmosz titkait is. Ebbe a vizsgálódásba a művészet is bekapcsolódik, de a sejtéseknél marad, nem vetélkedik a tudománnyal. A képeken a kozmosz összefüggéseiről láthatunk víziókat, amelyeken a makro- és mikrovilág együttesen jelenik meg. A művész nem leképezni akarja a kozmikus világot, hanem sajátos gondolkozásával művészi analógiákat keres. Kőrösi Papp Kálmán művészi fejlődésében a mélyebb összefüggésekre helyeződött a hangsúly. Alkotásainak fő jellemzője lett a tömörítés, elvonatkoztatás a világ eseményeitől. Az alkotások megtekintése során érezhetővé válnak az ellentétek, az épülés és a romlás, a fény és a sötétség. A képek szemlélőjét a mélység varázsa ragadja magával.
A képek megtekintése során igyekeztünk megfejteni azokat a titkokat, amelyekre a művész a képeivel utal. A tűz, a víz, a levegő, a harmónia felfedezhető az alkotásokon. A kiállításon 24 akrilképet csodálhatunk meg, amelyek színvilága rabul ejt. Hangulati és érzelmi gazdagság árad az alkotásokból. Győrffy Sándor képzőművész, a kozmikus életérzés festőjének nevezte Kőrösi Papp Kálmánt. A galéria két kisebb termében 40 akvarellt is kiállított a művész. Ezeken is tetten érhető, hogy a finom ecsetkezelés milyen érzékeny felületeket eredményez.
Zárásként idézzünk Kőrösi Papp Kálmán ars poeticájából: „Törekvéseimet a fokozatosság jellemzi. Az analitikus térszemlélet mentén haladva, egy bizonyos dekorativitás irányába igyekszem, alárendelve mindent annak a szubjektív érzéstartalomnak, amely munka közben ecsetemet mozgatja. Támaszkodom a szín térhatására, jelentéstartalmára, ezek tudatalatti hatásaira.” A kiállítás megtekinthető 2018. április 7-ig. Helye: Polgár Centrum – Újpest Galéria, 1042 Budapest, Árpád út 66.

A fotót Szabó László készítette.

A megnyitón elhangzott Wernke Bernát vers:
érző habokat
(Kőrösi Papp Kálmán művész úrnak)

…most még csak húrok
pengenek, de rövidesen a
zöldellve csipogó rejtelmekbe
      vezetődnek, az itt
                     egybegyűltek…
mikor bolyongó hűvösekről
    szó sem lehet, erre – hisz csak
egy nyugtalan szív lép,
                          gyönyörébe csapódva
szerte-szerte… lefordítva, a
hétköznapi keserűségeket… és
hozata lapultatja, alkalmi
bánkódatát, további
sarkallatára hangoltatva… ahogy
nem érhet véget soha,
         színeinek gazdagsága… a
veszettnek hitt, szellemiségét
visszatéríti újba… igazi medreibe,
az érző habokat, vásznára
is hintetve, mit tapinthatóba
tesz, e mester
      merengetőbe, meséltetve… és
csavargó láza, köröződik
szerte-szerte… a hegyekből is
lehozatva embereit, ide
erre, tűnődeteikbe, igazába
rendeltetve őket… e születő
dalolatok keblére vezetve
minket… hol csak a lélek
záporzata tündökölhet
       merengetünkre… és a
hajnali ragyogás fényszála
zsibong, mindenre… itthon
találva, e sosem korosodó
embert, s most villog mindenre
özönlete… nemcsak ma
március tizennégyre, hanem a
kívánt örömteliség
                                 mindigébe…,
hogy segítséget nyújt –
ecsetjével… a problémák
erdejében…
testvéreinek,
tengerrel repítetten…
serénységébe
örökítetten 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor