Csupavirág világ

Írta: Szabó Lászlóné 2018. március 15. csütörtök, 22:47
Rate this item
(0 szavazat)

fsu 28.jpg - 80.32 KbÜdítő, a tavasz közeledtét idéző kiállítás nyílt 2018. március 11-én Párkányban, a Hídőr-házban. A baráti hangulatú megnyitón Amanda Wolf ausztráliai képzőművész alkotásait tekinthettük meg, aki az itt töltött hat hónap „termését” mutatta be a közönségnek. A rendezvény a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás szervezésében valósult meg, amelynek keretében búcsúzott a 43. hídőr Párkánytól és kedves ismerőseitől.

A Hídőr Projekt egy Párkányban létrehozott kezdeményezés nyomán, a Svájcban élő Frühauf házaspárnak köszönhetően jött létre, lehetőséget adva arra, hogy a kortárs művészeti törekvések bemutatkozhassanak. Olyan művészek kaphatnak meghívást, akik alkotásaik révén egy újfajta kommunikációra, kapcsolatkeresésre ösztönzik az embereket. A projekt olyan elképzelések megvalósítását szorgalmazza, amelyek révén szellemi és mentális hidak épülnek Párkány és Esztergom, a helybéliek és az idelátogatók, a különböző nemzedékek vagy társadalmi csoportok között. A hídőrnek kötelessége a Mária Valéria híd megfigyelése, tapasztalatairól feljegyzéseket készít a Hídőrnaplóban. Az Alapítvány támogatásával három-hat hónapot tölthetnek el Párkányban.
A vendégeket Himmler György köszöntötte, aki a Hídőr Alapítvány párkányi megbízottja. Kiemelte, nagy öröm számára, hogy ilyen sokan tartják szívügyüknek ezt a projektet, és jelenlétükkel megtisztelték a művészt. Megjelent az ünnepségen a Svájcban élő Frühauf házaspár, akik a Hídőr projekt megálmodói és támogatói. Kedves szavakkal köszöntötte a művészt Szabó Eugen, Párkány polgármestere és Kornélia Slabáková, a város alpolgármestere. Majd a kiállító művész köszönő szavai hangzottak el. A kiállítást Frühauf Károly nyitotta meg, aki egy rövid beszélgetés keretében mutatta be Amandát. A kérdések nyomán bepillantást kaptunk a hídőr életébe. Szó esett a legkedvesebb emlékekről és a párkányi emberekről. Amanda az ausztráliai Brisbane-ből érkezett, a világ másik végéből, meglepő dolgokat is tapasztalt itt-tartózkodása alatt. Különlegesnek találta a magyar–szlovák kétnyelvűséget, a helyiekkel angol nyelven beszélgetett. Egy-két szlovák kifejezést azért megtanult az itt töltött idő alatt. Kirándulásai során megfordult Esztergomban, Budapesten és eljutott Lengyelországba is. Nagyon élvezte a hídőr szerepét, szép élményekkel tér vissza hazájába. A kiállított alkotásokról elmondta, hogy ezekkel az anyagok sokszínűségét kívánta érzékeltetni. Amanda kedves, színes textíliákból egyedi párnákat készített, amelyek kényelmünket szolgálják, oda lehet bújni hozzájuk. Némelyikből kis képernyő kandikált ki, szunyókálás közben lehet zenét hallgatni vagy mesét nézni. A csodás virágmintás textilek, faliképek kitűnő hangulatot teremthetnek a pihenéshez, különösen télvíz idején.
A kiállított alkotások megtekintésével, baráti beszélgetésekkel folytatódott az este. Az itt töltött hat hónap alatt Amanda remekül betöltötte a hídőr szerepét, feladatát felelősségteljesen végezte. A sok barát, ismerős, támogató és tisztelő megnyerésével újabb „hidakat” épített Esztergom és Párkány között. Megtudtuk, hogy hamarosan érkezik a 44. hídőr.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor