Rate this item
(0 szavazat)

fsu 24.jpg - 121.18 KbA XXXIII. Balassi Bálint Kulturális Napok nyitórendezvényeként a Regionális Képzőművész Kör tagjainak kiállítása nyílt meg 2018. március 9-én Párkányban, a Barta Gyula Galériában. A tavaszi tárlatok megnyitói évek óta jelzik a március 15-i rendezvénysorozat, a Balassi Bálint Kulturális Napok kezdetét a felvidéki városkában. A rendezvénysorozatot a Csemadok Párkányi Alapszervezete és a Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya közösen szervezte meg.

Boócz Mária, a Csemadok helyi vezetője üdvözölte a vendégeket. Néhány szóval felvázolta az idei Kulturális Napok rendezvényeit. Változatos program várja az érdeklődőket, mert könyvbemutatókra, történelmi vetélkedőre, filmvetítésre is sor kerül a tervek szerint. Ünnepi megemlékezést is tartanak március 15-e alkalmából, valamint a Költészet Napján – „Hozz egy verset!” címmel – verses bemutatón vehetünk majd részt.
Ezt követően Baranovics Róbert – a Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola igazgatója, a Regionális Képzőművész Kör művészeti vezetője – nyitotta meg a tárlatot. Elöljáróban elmondta, hogy 20 alkotó munkáját láthatjuk a kiállításon, akik megosztják belső világuk egy szegletét a közönséggel. Igen gazdag az idei kiállítás, ez is bizonyítja, hogy van létjogosultsága az ilyen jellegű bemutatkozásnak. Kihangsúlyozta, hogy Párkányban igény van rendszeres képzőművészeti kiállításokra. Szerencsére a Barta Gyula Galériára ilyen tekintetben is lehet számítani, mert ez az intézmény is szívügyének tekinti a kortárs képzőművészet népszerűsítését. A képek mentesek az öncélúságtól, egyéni üzeneteket hordoznak, ezek megfejtése izgalmas feladat lehet mindenki számára. Az itt kiállított munkák megragadják az érdeklődők figyelmét sokszínűségükkel, technikai, műfaji, stílusbeli változatosságukkal. Az önkifejezés legkülönfélébb megoldásait követhetjük nyomon. A témafeldolgozás is változatos. Láthatók zsánerek, tájképek, csendéletek, portrék. A klasszikus fényképek mellett megjelentek a számítógépes feldolgozású fotográfiai, grafikai alkotások. Megcsodálhatunk olaj-, akril-, akvarellképeket, montázsokat, de a pasztell változatos színárnyalataiban is gyönyörködhetünk. Felsorolta a 20 alkotót, akik idén részt vettek a kiállításon: Bajtek Márta, Baranovics Róbert, Borsányi Magdolna, Bugyács Sándor, Csongrády Zsófia, Faragó Zuzana, Győrik István, Gyűgyi László, Jasztrabszky Zsuzsanna, Jordán Gábor, Kačinecová Ingeborg, Kaplánová Anna, Ložeková Natália, Mészáros Eleonóra, Németh Valéria, Szekér Izabella, Šnírer Angelika, Tárnyik Marianna, Valkó János, Zahovay Ernest. A kiállító művészeket egyenként nem méltatta az előadó, mivel nehéz szavakkal megközelíteni egy művészi alkotást. A szemlélőre bízta, hogy melyik az a mű, amely elnyeri a néző tetszését. A kiállításmegnyitó zárásaként egyperces néma csenddel emlékeztünk meg Szekér Izabelláról, aki nemrégiben hunyt el.

Hogy mi a festészet? Ne kérdezd, nem tudom
Nem tanultam, csak érzem és alkotom.
Mikor megérzem a festőszer édes illatát,
szívemet valami furcsa érzés járja át,
S megszűnik, a külvilág
Élvezem, ahogy az üres semmiből
megfestem az élet egy pillanatát
S ha kész megcsodálom, és megköszönöm
Figyelem, mint újszülött gyermekem
Hiszen egy rész belőlem
S ha már nincs velem
mindvégig megőrzöm emlékeimben.
(Dukai Georgina: Festeni jó)

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor