Rate this item
(0 szavazat)

fsu 23.jpg - 334.17 KbA március 9-i megnyitóműsor kezdeteként Vadász István galériavezető üdvözölte a nagyszámú közönséget, bemutatva egyben a szereplőket. Elsőként dr. Nemes András játszott tangóharmonikán, és mivel a kiállítás központi részét a Himnusz képsorozat alkotta, következőként nemzeti költeményünket Tóskoi Anikó szavalta el. Ezután került sor a megnyitóbeszédre, amelyet dr. Vizúr János pszichiáter, fotóművész tartott, leginkább a kiállított képekről és természetesen a művésznő sokoldalú személyiségéről is beszélve. Az optimálisan felépített beszéd után Wernke Bernát esztergomi költő meglepetésként adta elő külön erre az alkalomra, a művésznőhöz írt versét (lásd lent). A kihívásra adott válaszként pedig Tóskoi Anikó olvasta fel a címadó költeményt Orgoványi Anikó Lopózz mellém című kötetéből (2. kiadás: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület [MBKKE] – Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom, 2016. 1. kiadás: Kráter Kiadó, 2011.). Befejezésként ismét zeneszám következett. Nemes András a megnyitó hátralevő részében, amely immár kiscsoportos beszélgetéssé alakult, élőzenét szolgáltatott, amelyet néhány táncolni vágyó pár is nagy örömmel fogadott.

Orgoványi Anikó 2010-ben kezdte el a Himnusz-sorozat megfestését, a Himnusz kiállítás 2013-tól járja az országot, de voltak már kiállítások a Felvidéken és Erdélyben is. Legutóbb – január végén, február elején – Esztergomban, a TÁR-Lak Szalonban volt egy rövid kiállítás, előtte pedig, január 19-től Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban volt látható a Himnusz kiállítás, ahol már felbukkant a készülő Szózat képsorozat első képe is. A Gogol 9 Galériában már három Szózat-festményt állított ki a művésznő. A gazdag anyag bővelkedik művekből az ún. szentendrei korszakból is, de a sok nagyméretű mandala-kép majdnem hogy uralja a kiállítóteret, annál is inkább, mert a mandala-motívumok behálózzák úgy a Himnusz-, mint valószínűleg majd a Szózat-sorozatot. A tárlat legnagyobb képe a szintén „mandalás”, mintegy 6 négyzetméteres, Az élet virága című festmény, amelyet a kiállítás időtartamára a dorogi Baumit Kft.-től kértek kölcsön a szervezők.
Az est során a művésznő dedikálta még a szintén az MBKKE gondozásában 2016-ban megjelent, Vándorlás című verseskötetét is, amely a személyes élményein túl az aktuális társadalmi kérdéseket is érinti. Előkészületben van a Himnusz és a Szózat képsorozat albuma, várható megjelenés 2018 ősze. Gyakori szerzője az MBKKE Esztergom és Vidéke Társadalmi és Kulturális Folyóiratának (EVID), a 2015/1-es lapszámnak pedig kiemelt képzőművész szerzője, Himnusz-sorozata és más képei díszítik a folyóiratot.
Orgoványi Anikó költő, újságíró, képzőművész, a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen szerzett bölcsészdiplomát 1998-ban. A Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom alapítója, vezetője. Tevékenységéért 2006-ban Példakép díjat kapott, 2016-ban a Szent György Lovagrend lovagdámájává avatták. Pomázon és Szentendrén él.
A kiállítás 2018. május 4-ig tekinthető meg a Gogol 9 Galériában (1133 Budapest, Gogol u. 9.), hétköznapokon 8–16 óra között.

A csoportképet a cikkíró készítette.

 

Wernke Bernát: szemek völgyeibe
(Orgoványi Anikó művésznőnek)

…ha az erre szálló
zsongatok, füleinkbe
harmatozón, sugárt
szórva rázódnak, már-már
táncolón, úgy illatot
dobva, erre tartó
folyamaiba bújtatva… sosem
hervatag lobbanatban…
takaróként tapadva, az
arra borulókra – kiket
megszállnak a parttalanodó
korszakok, az alkotó ecsetjéből,
       tollából kifolyón, a már
harangozó fényekből, ide,
erre kibukón… szikrázataiból
záporozón… ha varázslat
mozdul, a falakról, könyvlapokból
ki-kicsapongón, figyelő szemek
völgyeibe keveredve, ütemek
mélyibe… a telítődő orcák
vágyakozó reményeibe… mikor
gyengéd várakozásaik, kövülnek
örömükkel… egykor ingatag
remegeteikből, ki-kiszökkentve…
hát e pillák borította világ,
ragyogja végig, Anikó
    csillámdús csapódását –
nemcsak itt mára, hanem
örök fényként a homályban…

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor