Rate this item
(0 szavazat)

fsu 21.jpg - 340.15 KbA kiállítást Mayer Erzsébet művészeti író nyitotta meg március 8-án. Nagy lendülettel kezdte beszédét, röviden bemutatta a művésznőt, kihangsúlyozva, hogy – noha már gyermekkora óta rajzol – csak fiatal felnőttként kezdett el komolyabban foglalkozni a festészettel és grafikával, kihagyva a művészek többségére jellemző útkereső, átmeneti időszakokat. Ennek szemléltetésére egy nagy derültséget keltő „történetet” adott elő Albert Einstein gyermekkoráról, akinek nyelvi fejlődése rendkívül lassú volt, csak négyéves korában kezdett el beszélni. Mert Kicsi-Albert arra törekedett, hogy teljes, helyes mondatokat ejtsen ki, amelyeket aztán hangosan és tisztán ismételgetett. Ezzel a furcsa szokásával csak hétéves korában hagyott fel.

Mivel Erdész Erika alkotói módszerére jellemző a – festészet és grafika határmezsgyéjére helyezhető – szimpla, szemmel látható „valóság” mögötti (melletti, feletti) összetettebb, komplexebb, összefüggéseket feltáró valóságot felvázoló sorozatok készítése, a megnyitóbeszédnek is részét képezte néhány ilyen sorozat behatóbb elemzése. „Az Ablakok (2017) című sorozat képein tipikus régi bérházablakokat láthatunk, természetesen jelképként, az emberek egymáshoz, a világhoz, önmagukhoz való viszonyának kifejezéseként, az emberi nyitottság és zártság jeleként. De az ablakoknak az emberi személyiségen túl van komoly társadalmi valósága is, ugyanis mennél magasabb szinten áll valaki a társadalmi hierarchián, annál rafináltabban határolja el magát a többiek világától.” A kötél – kötelék – szögesdrót – tüskék (voltaképpen drótakadály) sorozat-eszmefuttatás értelemszerűen központi témája a kiállításnak, az Út című ciklus pedig megrendítő élményinterpretációja a magzatlétből testi fogyatékossá születő gyermek sorsának.

Zárógondolatként idézet hangzott el Mayer Erzsébet A keresztbe tett idő címmel készülő tanulmánykötetének A jelképek erdején át… – Erdész Erika grafikáiról, festményeiről című fejezetéből:
„Erdész Erika (…) kérlelhetetlen látleleteit nem lehet tudomásul kívül hagyni. Valahogy olyan ő is, mint Pilinszky János, aki a népszerű pszichológus Popper Péternek a szemére vetette: »Azt hirdetitek, hogy minden emberi problémának van megoldása. Ezzel sikerül elérnetek, hogy az emberek többsége úgy érzi, csak ő olyan hülye, hogy nem tudja megoldani a szexuális problémáit, a szüleivel való viszonyát, a házasságát, az egzisztenciális ügyeit, a politikai orientációját stb. – és összeomlik. A valóságban, az élet dolgainak többsége nem megoldható. Legfeljebb jól-rosszul elviselhető. Óriási a különbség közöttünk. Ti úgy gondoljátok, hogy az életben problémák vannak és megoldásokra van szükség, én meg úgy gondolom, hogy az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség.«”

Erdész Erika 2009–2013 között a Belvárosi Képzőműhely Rajz- és Fotósiskolában Kleinhappel Frigyes tanítványa volt, 2013-ban a Manzart Rajziskolában Szunyoghy András anatómiakurzusán vett részt, 2013–2016 között pedig a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (2016-tól Budapesti Metropolitan Egyetem) Kommunikációs és Művészeti Karán Baksai József volt a mestere. Tagja az Újpesti Művészek Társaságának (2013), a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (2016) és a Magyar Grafikusművészek Szövetségének (2017).
A kiállítás 2018. március 28-ig tekinthető meg, a MAG Galéria (Mai Alkotóművészek Galériája), 1013 Budapest, Krisztina krt. 59., hétköznapokon 14–19 óra között várja látogatóit.

A képen Mayer Erzsébet és Erdész Erika (a cikk szerzőjének fényképfelvétele)

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor