Rate this item
(0 szavazat)

fsu 18.jpg - 75.95 KbA LIMES-ANAVUM Regionális Honismereti Társulás és a párkányi Danubius Mozi közös szervezésében Párkányban is bemutatásra került a NYUGATI FOGSÁGBAN című dokumentumfilm. A vetítésre 2018. március 2-án került sor. A film 60 percben mutatja be azoknak a felvidéki leventéknek, honvédeknek a történetét, akik a II. világháború után amerikai, brit vagy francia hadifogságba kerültek.

A Fórum Kisebbségkutató Intézet Nyugati fogságban c. egyórás dokumentumfilmje egy évig készült. Az alkotás folytatása a tavaly bemutatott, Muszkaföldön c. filmnek, amely a szovjet hadifogság borzalmait mutatta be. A most bemutatott dokumentumfilm a nyugati fogságba esett katonák történetét dolgozza fel. A dokumentumfilm rendezője Laczkó Sándor (Fórum Intézet), szerkesztője pedig Kőrös Zoltán, a Nyugati fogságban c. könyv szerzője. Az alkotók, a 9 visszaemlékező mellett, olyan neves történészeket is megszólaltattak, mint Illésfalvi Péter (Hadtörténeti Intézet és Múzeum), Stark Tamás (Magyar Tudományos Akadémia) és Simon Attila (Fórum Kisebbségkutató Intézet). A szemtanúk-túlélők: Kovács Ferenc, Prohászka Marcell, Kosztolányi Gáspár, Ördög István, Vörös Sándor, Pongrácz György, Alt Ernő, Patasi Zoltán, Csintalan Miklós. Elérzékenyülve mesélték el az egykori történeteket, amelyekről sokáig hallgatniuk kellett. Megrázó erővel hatottak a hajdani foglyok beszámolói, amelyből kiderült, hogy a legborzasztóbb körülmények a francia táborokban voltak. Sokan önkéntesként beálltak a Francia Idegenlégióba, mert úgy gondolták, hogy ez kiutat jelenthet számukra. A túlélők beszéltek az éhezés gyötrelmeiről, a gyaloglások keserűségéről, a kegyetlen bánásmódról – mert az őrök úgy tekintettek rájuk, mint a gyűlölt német fasisztákra. De arról is szóltak, hogy mi adott erőt a túléléshez. A csodával határos, hogy a szörnyű megpróbáltatások ellenére hazajutottak. Úgy vélik, hogy ezt elsősorban a töretlen istenhitük és edzettségük tette lehetővé. A hazaérkezéssel a megpróbáltatások sora nem ért véget, mert hamarosan a felvidéki magyarság kitelepítését kellett elszenvedniük. Beszámoltak olyan esetekről is, amikor a szovjet zónába belépve, a hadifoglyokkal zsúfolt szerelvényeket egyenesen a Szovjetunióba irányították, ott folytatódott a hadifogság. A túlélők csak évek múlva térhettek haza. Stark Tamás történész elmondta, hogy mintegy 580 ezerre tehető azon magyar katonák száma, akiket a II. világháború befejezése Németországban vagy Ausztriában ért. Közülük közel 280 ezren szovjet hadifogságba estek, hozzávetőleg 300 ezren pedig nyugati fogságba kerültek, azaz az angol, amerikai és francia zónában váltak hadifoglyokká. A foglyokat gyűjtőtáborokban összpontosították, összesen 342 fogolytábor létesült.
A vetítés után Laczkó Sándor – a film rendezője – videóüzenetében köszöntötte a közönséget. Így fogalmazott: „Ha tetszett a film, s önöknek is fontos az, hogy ez a történet továbbadódjon, beszéljenek arról! Mondják el az ismerőseiknek és a rokonaiknak, s ne engedjék, hogy elvesszenek, feledésbe merüljenek ezek a történetek!“
Köszönjük az alkotóknak, hogy olyan témákat dolgoznak fel, amelyek még mindig tartogatnak meglepetéseket. Általuk még hitelesebb képet kapunk a második világháború utáni történésekről. Ez a film történészi adatokkal kiegészített, hiteles korrajz, amelynek üzenete, hogy meg kell őrizni emlékeinket, máskülönben elfelejtjük a múltat.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor