Rate this item
(0 szavazat)

fsu16.png - 356.91 KbSzalai Tamást véleményem szerint senkinek sem kell bemutatni. Ő a Szalai Band zenekar frontembere és gitárosa. A jubileum alkalmából beszélgettem a népszerű zenésszel.

 

Hogyan indult a zenei karriered?

 

A legelső gitárom egy orosz héthúros volt, amit drága szüleimtől kaptam karácsonyra 53 évvel ezelőtt. A zene, az éneklés mindig nagyon vonzott. Először a labdarúgásé volt a főszerep, de közben a gitár mindig is mellettem volt. A focit befejezve kezdtem a zenéléssel komolyan foglalkozni. Eleinte a kultúrház emeleti helyiségében napi szinten gyakoroltunk.

Gondolom innentől kezdve már nem volt megállás.

Így van. Abban az időben Pintér Jánosnak köszönhetően nagyon komoly zenei élet kezdődött, és ezeknek a fiatal kezdő zenészeknek mutattam számokat, majd gondoltam egyet, és Azari János (dob), Csímár Gyula (basszusgitár), Menner László (ritmusgitár) és jómagam (szólógitár, ének) megalakítottuk a Rock-onok zenekart.
Rengeteg helyen volt abban az időben zene Nyergesen. Mi az akkor nyíló Ászok vendéglőben Cmelik László étteremtulajdonos barátomtól kaptunk lehetőséget péntek, szombat, vasárnapi zenélésre. Ez egy remek időszak volt, rengetegen kezdtek idejárni, ami évek múltával hatalmas tömeggé duzzadt, már szerdán le voltak foglalva az asztalok hétvégére. Pestről, Győrből és szinte az egész megyéből idejártak, ami köszönhető Laci barátom zseniális üzleti érzékének és remélem a mi zenénknek is. Sajnos ez a kemény meló két embernek már sok volt, és Azari János, valamint Csímár Gyula abbahagyta. Helyette jött Dudás Gyula (dob), és így játszottunk két évig, majd Gyula is befejezte, helyette György Gábor volt egy évig. Ezt követően id. Bogye Ferenc jött, akivel csodálatos éveket töltöttünk el, fantasztikus dobos volt (nyugodjon békében!).

Rengeteg fellépésetek volt az elmúlt időszakban, felsorolni is hosszú. Merre látott benneteket a közönség? Kérlek, adj egy kis ízelítőt!

Ebben az időszakban már szinte mindenhol játszottunk a megyében. Voltunk Pesten a Körszállóban, Debrecenben, Kecskeméten, Győrben, Tatabányán, Tatán, Móron, Székesfehérváron, de rengeteget játszunk Szlovákiában is (Gyiva, Szőgyém, Köbölkút, Vezekény, Bény, Párkány), szóval nagyon beindultunk. Ekkor id. Bogye Ferenc abbahagyta, és helyette jött a fia, ifj. Bogye Ferenc, aki a mai napig velem zenél. Ő, mint egy zsonglőr, úgy bánt a dobverőkkel, és a mai napig élvezettel nézi mindenki a játékát. Mondhatnám buli buli hátán, amiért nagyon sokat dolgozunk a mai napig is, és kb. 1500 nótát tanultunk meg. Sajnos két éve Menner László is letette a gitárt, de azért néha beugrik. Helyette Üveges Balázs, majd megint Hubai István jött.

Aztán valóra vált egy nagy álmod is.

A dédelgetett vágyam egy kis szerencsével, de megvalósult. Egy esküvőn teljesen be volt gyulladva a hangszálam, és mivel nem akartam lemondani, a fiamnak szóltam, hogy segítsen énekelni. Ez annyira jól sikerült, hogy büszkén mondhatom, egy éve már ő is a zenekar tagja.

Gondolom nagy könnyebbséget jelent számotokra a technikai segítség is.

Valóban, 2 éve a zenekarnak saját hangtechnikája van, az R-STAGE (Kreisz Tibor, Raschek László, Zácik Róbert, Vörös István, Nagy Zsolt), amelynek tagjai biztosítják a csapat kitűnő hangzását. A zenekar mostani felállása: ifj. Bogye Ferenc (dob), ifj. Szalai Tamás (ének), Hubai István (basszusgitár) és Szalai Tamás (szólógitár, ének).

Nagyon lelkesen beszélsz a zenekarról, és látni, hogy mennyire sokat jelent neked a zene.

Igen, és amire szintén nagyon büszkék vagyunk, hogy a Szalai Band Club tagjainak száma mára 2540 fő. A mai napig rengeteg helyen lépünk fel, a szlovákiai Broadway Étterem az egyik kedvenc helyünk lett.
Ezenkívül köszönöm drága szüleimnek, hogy egész végig kitartottak mellettem, segítettek. Az, hogy zenész lehettem, azt nekik köszönhetem.

Kik azok a zenészek, akiktől tanultál, és sokat segítettek neked?

Hálás vagyok Kis Gyula bácsinak is, aki 3 évig az első gitártanárom volt, Komáromi Misi bácsinak, aki a mai napig egy fantasztikus zenész, zenei tudása, mentalitása példaértékű. A nagy példaképem mindig is Haver Dodi volt, hozzá is jártam zenét tanulni. Rengeteg nótát vettem át tőle, többek között Édesapám kedvenceit, a cigánynótákat. Továbbá a Crumerum együttes (Padányi Balázs, Nemes Péter, Vincze Ervin, Bogye Ferenc), valamint a pesti Noclav együttes, akiktől szintén rengeteget elsajátítottam.
Nyerges mindig bővelkedett remek zenészekben. Az előbb felsoroltakon kívül van egy szuper zeneiskola, tele jobbnál jobb tehetségekkel. Sok kiváló zenész van a környéken, csak néhány név a sok közül: Kosztin László, Komáromi Péter, Maloványi László, Bolvári Őrs és Bankó András.

Idén a sok fellépésetek közül lesz egy kiemelkedő esemény is….

Májusban tervezem egy szabadtéri bulival a nyergesi Tó Büfé mellett megünnepelni a jubileumot, remélem, sikerül megszerveznem, ahová mindenkit sok szeretettel vár a 35 éves SZALAI BAND.

További sok sikert kívántam Tominak, és azzal búcsúztam el tőle, hogy a jubileumi bulin találkozunk.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor