Rate this item
(0 szavazat)

fsu 12.jpg - 63.02 KbJankovics Marcell kultúrtörténész, író, a „Nemzet Művésze” és Méry Gábor fotós, a Méry Ratio Könyvkiadó tulajdonosa – a jól ismert szerzőpáros – kötetével ismerkedhettünk meg 2018. február 21-én az esztergomi Laskai Osvát Antikváriumban. A páratlan kincsekben és építészeti megoldásokban gazdag, egykori felső-magyarországi templomokat bemutató sorozatuk legújabb része Héthárs Szent Márton-templomát mutatja be.

Elsőként Méry Gábor köszöntötte a nagyszámú közönséget. Elmondta, hogy évekkel ezelőtt határozták el, hogy Jankovics Marcellel együttműködve feldolgozzák a Kárpát-medence kultúrkincsét. A sorozat köteteiben a templomok világát Méry Gábor fotóin keresztül ismerhetjük meg, a művészettörténeti értékeket – történeti, kulturális, vallási térbe helyezve – Jankovics Marcell mutatja be.
A folytatásban Jankovics Marcell segítségével ismerhettük meg a csodálatos albumot. Héthárs ősrégi település a mai Szlovákia területén, az Eperjesi kerület, Kisszebeni járásában található. A város fő nevezetessége a 14. századi római katolikus templom, amelyet a Tarczayak építtettek, és Szent Márton püspök tiszteletére szenteltek. Az eredeti berendezés megmaradt, nagyon értékes. Főoltára Lőcsei Pál munkája. Ezt követően rövid ismertetetést hallhattunk a szárnyas oltárokról, amelyek a 15. század közepétől díszítették templomainkat. Írott forrásaink szerint az egész ország területén álltak ilyen oltárok. A török és a protestáns képrombolás azonban nagyrészüket elpusztította. A Dunántúlon, az Alföldön és az ország fővárosában, Budán hírmondó is alig maradt belőlük. Ismert szárnyas oltáraink legjavát a felvidéki templomokban csodálhatjuk meg. A szárnyas oltár tulajdonképpen egy oltárasztalra helyezett felépítmény szilárd középső résszel, amely az alsó tartó predellából és a felette levő oltárszekrényből áll. Ez utóbbihoz egy vagy két pár szárny csatlakozik. Az oltárszekrény a szárnyakkal nyitható és zárható. Az oltár ilyenformán változtatható alakja igen alkalmas volt arra, hogy a témákat az egyházi ünnepeknek megfelelően osszák el. Az oltárok hétköznap zárva voltak, a hívek csak az ünnepnapokon láthatták a faragásokkal gazdagon megrakott oltárszekrényt és a szárnyak aranyozással díszített belső oldalait. A szárnyak külső oldalára leggyakrabban a passiójelenetek kerültek, ezeket a böjti időszakban fordították a hívek felé, amikor a szárnyakat mindig becsukták. Krisztus szenvedése és Mária életének kiválasztott jelenetei mellett az apostolok és még inkább a szentek élete került előtérbe. A szentek kiválasztásakor elsősorban a templom és az adományozó védőszentje volt a meghatározó. A templomok szentélyében elhelyezett főoltár mellett – amely legtöbbször a templom védőszentjének tiszteletére készült – befolyásos családok és jámbor vallási közösségek a mellékkápolnákba vagy a templomhajókba, a pillérek mellé is állítottak kisebb szárnyas oltárokat. A legszebb szárnyas oltárokat az egykori szász településeken találjuk, egységes elv alapján épültek.
Pillantsunk bele ebbe az értékes, színvonalas, minőségi kiállítású albumba! Az első lapokon Héthárs település történetéről olvashatunk, majd a Szent Márton-plébániatemplom bemutatása következik. A következő oldalakon közelebbről is megtekinthetjük a templom kincseit. Elsőként a különlegesen szép, egyedi megjelenésű szárnyas oltárokat. A Szűz Mária-főoltár érdekessége az, hogy a külső és belső szárnyképek Dürer metszetei alapján készült festmények. A Szent Anna-oltár külső szárnyképein a legismertebb női vértanúk láthatók attribútumaikkal (jelképek). A belső képeken Mária életéből vett jeleneteket találunk. A Pietá-mellékoltár szekrényében 14. századi gótikus Pietá-szobor áll. Az album utolsó lapjain megcsodálhatjuk a templom egyéb látnivalóit: sírkőlapok, reneszánsz pasztofórium (szentségház), Mária és János közel életnagyságú szobra, feszület, keresztelőmedence, gyámkövek. A kötetet szótár és irodalomjegyzék egészíti ki. A könyv fedőlapját a Szűz Mária-főoltár 2 méter széles szekrényében található – hársfából faragott, festett-aranyozott – három szobor képe díszíti. A központi alak Szűz Mária a kis Jézussal. Mellettük Szent Márton és Szent Miklós püspököket örökítette meg a művész.
Végezetül az előadók készségesen válaszoltak a közönség kérdéseire. Az album megvásárlására és dedikáltatására is volt lehetőség. Köszönjük a Mezei-házaspár áldozatos tevékenységét, mert változatos tematikával, csodálatos előadókkal várják az érdeklődőket hétről hétre.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor