Bálint-napi ünnepség − 2018

Írta: Szabó Lászlóné 2018. február 16. péntek, 21:03
Rate this item
(0 szavazat)

fsu 8.jpg - 70.16 KbA Balassa Bálint Társaság a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karával együttműködve 2018. február 13-án tartotta Bálint-napi ünnepségét a Főiskola Dísztermében. Az esztergomi Balassa Bálint Társaság évente három alkalommal tart ünnepi megemlékezést a költő névnapjához (február 14.), halálának évfordulójához (május 30.) és születésnapjához (október 20.) kapcsolódóan.

A megjelenteket dr. Prokopp Mária professzor asszony üdvözölte, aki a Balassa Bálint Társaság elnöke. A hős költő haza iránt érzett szerelmét példaként állította elénk. A keresztény Európa iránti szerelmünket nekünk is meg kell újítanunk magunkban. Idézte Babits Mihály szavait, aki így jellemezte Balassa Bálintot: „Európai szellem és magyar lélek.” Hangsúlyozta, hogy a szellem élteti az országot. Örömmel üdvözölte azokat a helytörténeti kiadványokat, amelyek a közelmúltban jelentek meg: Esztergom Évlapjai, Esztergomi családok. Ezek is bizonyítják, hogy van esztergomi szellem és lélek.
Az est programjának szerkesztője és műsorvezetője Vereckei András volt, a Keresztény Múzeum múzeumpedagógusa. Egy irodalmi túrára hívta a közönséget, amely során felidézzük Balassa Bálint korát. Elöljáróban rövid életrajzi ismertetést hallhattunk a költőről, majd a verseiről esett szó. Ízelítőt kaptunk istenes verseiből, szerelmi költészetéből, a vitézi énekekből és a hazafias versekből. Több ízben hangzott el részlet Kosztolányi Dezső Balassa Bálintról szóló írásaiból. A verses és prózai részletek tolmácsolásában közreműködtek Hegedűs Roberta irodalomtanár és tanítványa, Torma Réka a Dobó Katalin Gimnáziumból, valamint a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium diákjai. Az esztergomi Zsolt Nándor Zeneiskola fúvósai angol reneszánsz dallamokat játszottak. Igen nagy sikert aratott kardos táncával Pollmann Norbert, a Ferences Gimnázium tanulója. Hangulatos, vérpezsdítő dallamokat szólaltatott meg harci sípon Fehér László. A műsorban közreműködött még az Esztergomi Református Gyülekezet Kórusa. Balassa verseiből adtak elő, amelyekhez az elmúlt évszázadokban dallamot társítottak. Zárásként rövid összefoglalót kaptunk az Esztergomban található Balassa-emlékekről.
Balassa Bálint versei nem pusztán irodalomtörténeti értékek, nem egyszerűen a kötelező tananyag részei az iskolában. Gondolatai a mának is szólnak. Ő maga példakép lehet a mai ifjúság számára. Mit is mondott róla Kosztolányi Dezső? „Azt mondhatnók, hogy ő, aki először fejezte ki énekben gyökeres magyarságunkat s először merte megszólaltatni a gügyögő népiesség gyermekhangját, ízig-vérig európai költő, nyugati költő, a világ költője. Szemhatára tág és szabad.”

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor