Kiállításon a TÁR-LAK Szalonban

Írta: Szabó Lászlóné 2018. január 25. csütörtök, 21:55
Rate this item
(0 szavazat)

fsv 88.jpg - 58.48 KbAz öko építészetet bemutató, szupervályog és építészeti utópiák tervei kerültek kiállításra Esztergomban, a TÁR-LAK Szalonban, az ÖKO-LÉTFORMÁK című kiállításon. Az ünnepélyes megnyitóra 2018. január 15-én került sor. Hagyománnyá vált építész körökben, hogy a Mújdricza építész testvérpár időről időre közös kiállítást rendez, amelyek során bemutatják megvalósult és megálmodott építészeti munkáikat. Szakrális és közösségi terek, emberléptékű és egészséges otthonok tervrajzait, látványterveit tekintheti meg a látogató. Ezek a műremekek a harmónia, a természetesség és a játékosság jegyében születtek.

Mielőtt szót ejtenénk a kiállított alkotásokról, vizsgáljuk meg, hogy honnan ered az „öko” kifejezés. Az ÖKOlógia a biológiában használatos kifejezés, az élőlény és környezetének viszonyával, kölcsönhatásával foglalkozó tudomány. Az oikos görög szóból ered, ami házat jelent, tágabb értelemben egészet, teljességet, a Teremtő Atya házát, mai értelemben olyasmit, ami a környezeti egyensúlyba illeszkedik, azt nem zavarja meg. Így talán érthetőbbé vált az „öko-létformák” kifejezés.
Az ünnepélyes megnyitó alkalmával a kiállító művészek is megjelentek: Mújdricza Ferenc, Mújdricza Péter, Dobos Dénes, dr. Kovács Mónika Erika és Fekete Zoltán. Az egybegyűlt igen sok érdeklődőt Mújdricza Ferenc köszöntötte. Az alkotók segítségével tárlatvezetésen vehettünk részt, közösen tekintettük meg a kiállított terveket. Látható volt a héregi Ördögkerék Ház (présház) és a Nautilus-Ház (dombház) engedélyezett terve, amelyek szupervályogból épülnek majd. Szupervályoggal általában olyanok építenek, akik elkötelezettek a környezettudatosság, a fenntartható építés és életmód iránt. Lényegében egy földzsáképítési módszerről van szó. Az építéshez sokféle anyagot lehet használni. Ideális esetben agyagos föld vagy homok, cement vagy mész, szögesdrót és a zsákok. Mújdricza Ferenc tervei alapján készült el Esztergomban a Jurta-barlang az Aranyhegyen. Az építész jelenleg több olyan nagyobb projekt megtervezésén és kivitelezési lehetőségein dolgozik, amelyek kihasználatlanul álló esztergomi épületek hasznosítását célozzák meg. Megtekinthettük az egykori, Esztergom központjában álló, Városi Gazdakör Székházának átalakítási terveit. Az esztergomi Bazilika alatti több ezer négyzetméteres monumentális pincerendszer hasznosítására is születtek elképzelések, a középpontban több új nagyteremmel. A Szemüvegkeretgyár romos épületének hasznosítása is megoldható, étterem, könyvtár, színház befogadására alkalmas. Az építész városépítő és városszépítő elképzelései közösségi célokat szolgálhatnának. A kiállításon nagyméretű modelleket is láthattunk. Hét tabló mutatta be a zsámbéki romtemplom felújításának terveit. A rendezett környezetben egy újszerű látogatói központ kialakítását tervezik, amelyet hosszas feltáró munka előz meg. Az orfűi Forrásház épületét is megtekinthettük, amely a magyar organikus építészet korai, jellegzetes építménye.
A program Kara Kovács Mona: Angyalhegy – Előjelek című könyvének bemutatójával folytatódott. Az írónő így ajánlotta figyelmünkbe a kötetet: „Négy évszak Angyalhegyen, amely során elmesélem a harmonikus és szabad élet – egy lehetséges forgatókönyvét. Kalandregény és elgondolkodtató olvasmány, amiben minden másképpen van, mint ahogy megszoktuk!” A kötet az Angyalhegy ökoutópia-sorozat első része. Az est programját Pálmai Árpád zenei betétekkel színesítette, a teremtett világ szépségeiről énekelt.
A kiállítók célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az emberek nagyobb odafigyeléssel és gondossággal forduljanak egymás és a környezetük felé, mivel egyre sürgetőbb feladattá válik Földünk, környezetünk, kultúránk és civilizációnk megóvása a jelen és az elkövetkező generációk számára. A kiállítás 2018. január 27-ig várja az érdeklődőket.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor