Megjelent az EVID legújabb száma

Írta: Szabó Lászlóné 2018. január 19. péntek, 16:56
Rate this item
(0 szavazat)

fsv 82.jpg - 65.78 KbÖrömmel vettük kézbe az Esztergom és Vidéke Társadalmi és Kulturális Folyóirat (EVID) legújabb, 2017/4. számát. Nagy megelégedésünkre szolgált, hogy alig néhány héttel az 3. szám megjelenése után, már a legfrissebb lap tartalmáról számolhatunk be. Esztergomban, a Helischer József Városi Könyvtár és a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület (MBKKE) szervezésében 2018. január 9-én került sor az ünnepélyes folyóirat-bemutatóra.

A megjelenteket Várady Eszter, a Könyvtár igazgatója, köszöntötte. A folyóiratot Filemon Béla főszerkesztő és a jelen lévő szerzők és szerkesztők mutatták be Kulcsár-Elek Csilla, Bakai Ferenc és Wernke Bernát közreműködésével. A főszerkesztő az aktuális szám vendégművészéhez fűződő személyes emlékek felidézésével kezdte gondolatait. A kiemelt művész ez alkalommal az Esztergomban élő Bognár Géza aranyműves és illusztrátor. Az esztergomi piac arcait bemutató rajzaiból nemrégiben nyílt kiállítása a Duna Múzeum Európai Közép Galériájában. A tárlaton megtekinthettük Bognár Géza korábbi munkáit is, amelyeket több évtizeddel ezelőtt a Magvető Kiadó könyveihez készített. Hosszú ideig volt a Rakéta Regényújság illusztrátora is. A Kaleidoszkóp Házban pedig Arcok a világomból címmel állította ki alkotásait. Az EVID aktuális számában válogatás található a korábban bemutatott képekből. A címlapon „A” Tomasz című rajza, a belső dupla oldalon egy regényhez készített illusztrációja található. Az Előszóban dr. Tőrös Péter köszöntője olvasható, amely a Kaleidoszkóp Házban hangzott el. A folytatásban ízelítőt kaptunk Filemon Béla írásából, amelyben Bognár Gézával folytatott beszélgetéséről számol be. Ebben a művész mesél arról, hogy miként alakult pályafutása, hogyan kapcsolódott össze, hogyan fért meg egymás mellett művészetében az aranyművesség és az illusztrátori munka. Ezt követően Bognár Géza a meghatottság hangján szólt a hallgatósághoz. Elmondta, hogy a rajzolás lelki békét nyújt számára, ebben találta meg önmagát. Az embereket mindig érdeklődéssel figyelte. Alkotásaiban igyekszik az arcokra fókuszálni. Ez a látásmód nosztalgikussá, ironikussá teszi a műveit.
Kádár Tamás, budapesti történész, az 1500-as évekbe röpíti az olvasót. Tanulmányában bemutat két érseki nyaralót vagy vadászkastélyt, amelyek Esztergom térségében álltak. Az írásban az ákospalotai és a maróti (marótpusztai) villa történetéről olvashatunk. Sajnos az épületek igen romos állapotban vannak napjainkban, de a Balassa Bálint Múzeum őriz néhány leletet, amelyek felidézhetik a reneszánsz kori épületek szépségét.
Hagymás István Shakespeare-látlatok I. című könyve az MBKKE gondozásában jelent meg 2016-ban. A készülő II. rész egyik fejezete a Pericles-tanulmány, amelyet folytatásban közöl az EVID. Az írással kapcsolatos gondolatait osztja meg velünk Mayer Erzsébet bölcsész A bűnös kettősségek című esszéjében. Az elemi késztetés és a keresztény morál kérdéseit is érinti, hiszen az egyén belső világa a személy viselkedésében, magatartásában nyilvánul meg.
Szulényi Mária Valéria írásai emlékképek a múltból, ezekben megtörtént eseteket dolgoz fel. Két kis írása – A fehér sál, Pöstyéni élményeim – igen tanulságos olvasmányok. A Nevessetek egy keveset című „eszperente” nyelven íródott, jó példa arra, hogy anyanyelvünk milyen bravúrokra képes.
Dr. Gönczöl Lászlóné tanár tollából egy visszaemlékezés született. Egy fiatal pár életét mutatja be a nagy háború idején, az 1911–1915 közötti időszakban.
A 9. részéhez érkezett dr. Bárdos István művelődéstörténész sorozata, amelyben édesanyja – Ambrus Margit – visszaemlékezéseit adja közre. Az 1945–1956 közötti évekről kapunk beszámolót.
Bánlaky Pál szociológus 30 évvel ezelőtt járta Esztergom utcáit egy több kisvárosra kiterjedő társadalomkutatás keretében. Később egy kötetben összegezte tapasztalatait. Ekkor született meg az Esztergom, a szent és gyámoltalan város című monográfia. Három évtized után visszatért városunkba kicsit kíváncsiskodni szociológus szemmel. Újra Esztergom című írását közli az EVID, amelyben legújabb észrevételeit olvashatjuk.
Egyedi Márta költő, műfordító, novellista írásaival egyre gyakrabban találkozhatunk a folyóiratban. Hajnalhasadás című írása egy különös baleset történetét meséli el, az áldozat szemszögéből.
Kovács Géza erdélyi szobrászművész „Valódi történések fémben” című kisplasztika-kiállításának megnyitóján hangzott el Sztrákos Eszter művészettörténész beszéde. Most írásban is olvasható. Kovács Géza alkotásaiban a felhasznált tárgyi elemek, a rideg fémdarabok a kompozíció révén új életre kelnek.
Ez alkalommal két írással is jelentkezett A. Bak Péter művészeti író, festőművész. Az egyikben beszámol az I. SZÉNRAJZ Országos Pályázati Kiállításról, amely Tatabányán zajlott. Folytatódik a művészcsaládokat bemutató sorozata is. Gábor Móric festőművészt és családját ismerhetjük meg.
Szabó Lászlóné egy zsemléri kirándulás élményeit idézi fel írásában. Egy csodálatos, felemelő Szent László-ünnepség zajlott Zsemlér kis templomában. Lovagkirályunk kultuszát őrző programok részesei lehettünk szerte a Kárpát-medencében, de ez az esemény kiemelkedik ezek közül, felejthetetlen marad.
A szokásokhoz híven az EVID utolsó oldalán Horváth Gáborné dr. „Konyhakalendáriumába” pillanthatunk be. Megtudhatjuk, mivel táplálkozzunk télvíz idején, hogy egészségesek maradjunk.
A bemutató során Zágorec-Csuka Judit, Horváth Ödön, Wernke Bernát és Horváth Gergely költeményeiből is elhangzott néhány.
Baráti hangulatú, nagyon közvetlen folyóirat-bemutatón vehettünk részt. Az írók, szerkesztők jól ismerik egymást, a tréfálkozás sem idegen tőlük. Kíváncsian várjuk a következő szám megjelenését.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor