Rate this item
(0 szavazat)

fsv 81.jpg - 326.77 KbAz esztergomi Helischer József Városi Könyvtár január 15-i, a Köztünk élnek sorozatának idei első vendége dr. Zámbori János nőgyógyász főorvos volt. 1938. május 4-én született Nagykörűben, egy Szolnok megyei kis faluban, amelyet manapság Magyarország cseresznyéskertjének neveznek. Édesapja jegyző, édesanyja tanítónő. 1941-ben kitört Magyarországon is a II. világháború, melyet a család Győrben, egy nagynéninél vészelt át. Négyen voltak testvérek; legkisebb testvére hat hónapos volt a háború kitörésekor. A győri vasútállomásnál volt a nagynéni háza, és nagyon gyakoriak voltak a légiriadók. Még most is összerezzen, ha véletlenül ilyen légiriadós szirénát hall.

1948-ban felvételizett Győrben a bencés gimnáziumba. Ebben az évben vezették be a 8 általánost, így az általános felső négy osztályát ott végezte el. Ott tett érettségi vizsgát a Révay Gimnáziumban. Szülei a háború befejeztével Jánoshidára költöztek. A nyári szüneteket János ott töltötte, és nehéz szívvel ment vissza Győrbe tanulni. 1956 már Debrecenben érte az Orvostudományi Egyetemen. Debrecenben végzett 1962-ben. Esztergomba negyedéves medikus korában szeretett bele. Kiss András nevű évfolyamtársával és barátjával motoros túrát tettek az országban, és az országjáró túra egyik állomása Esztergom lett. Kápolnai Dezső főorvos, a család barátja közbenjárására Esztergomban végezte el szigorló évét, és azóta a Vaszary Kolos Kórház Szülészetén dolgozott 2008-ig, 70 éves koráig. Közben volt egy kis kitérője, 1983-tól 87-ig Líbiában, Tripoliban dolgozott. Az ottani kórház szülészetén magyar orvosok teljesítettek szolgálatot. Az aneszteziológia részleget vezette, ugyanis letette az aneszteziológus szakvizsgát is.
Az ott eltöltött négy évről izgalmas részleteket mesélt. Hazatérve új sebészeti eljárást honosított meg Magyarországon, a függőleges császármetszésről áttértek a vízszintesre. Az esztergomi kórházban az országban először végeztek ilyen harántmetszést, ami gyorsabban gyógyul, és kevesebb kellemetlenséget okoz a páciensnek. Orvosi szaknyelvben Pfannenstiel-metszésnek nevezik.
Az esztergomi nőgyógyászaton Kárpáthy László főorvos nyugdíjba vonulásakor egy évig megbízott osztályvezető főorvos volt, de mivel nem írta le a tudományos munkáját, Berbik István lett a Nőgyógyászat osztályvezetője. 2008 óta nyugdíjas, Dorogon máig tart magánrendelést.
Iskolás évei alatt versenyszerűen evezett. Gyermekkora vágya volt a repülés, s amikor Esztergomban Kolumbán Gyuriék, Iványi Paliék megszervezték a lehetőséget, már az alakuló ülésen is ott volt. Azóta is nagy élvezettel űzi ezt a sportot. Idestova húsz esztendeje, hogy szívesen és nagy hozzáértéssel teniszezik is.
Kedveli Esztergomot, jól érzi itt magát. Két fia és egy lánya van. Velük rendszeresen találkozik. A kisebbik fia Esztergomban, a lánya Pilismaróton, a nagyobbik fia Koppenhágában él. Mindegyikőjüknek van két gyermeke. Nagyon szereti őket.

Fotó: Nyári Andrea

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor