Rate this item
(0 szavazat)

fsv 75.jpg - 62.43 KbA Panoráma Világklub szervezésében hetedik alkalommal került sor a Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozatra 2017-ben. A világ minden részéből összesereglő magyarok és Magyarország barátainak fesztiválhangulatú találkozója ez. A tíz nap, tucatnyi helyszínnel, számtalan programmal várta az érdeklődőket. Hagyomány, hogy a Világtalálkozóhoz kapcsolódó egyéb eseményekre is sor kerül több vidéki városban. Esztergom már harmadik alkalommal adott otthont ilyen kapcsolódó rendezvénynek, amelynek helyszíne idén – 2017. december 16-án – a Szent Adalbert Központ volt. Az esemény, a Szent László Emlékévhez kapcsolódóan, érdekes előadásokkal, kiállítással, filmvetítéssel várta az érdeklődőket.

Az egybegyűlteket Mújdricza Ferenc építész, a Világklub esztergomi elnöke, köszöntötte. Házigazdaként ő üdvözölte a vendégeket, egyben felhívta figyelmünket a teremben található színes fotókra, amelyeket Mudrák Attila fotóművész készített, bemutatva a Kárpát-medencében található Szent László ábrázolások közül néhányat. A teremben kiállított makettek az Esztergomi Lovagterem megvalósítási tervét mutatták be. Az építész jelenleg több olyan nagyobb projekt megtervezésén és kivitelezési lehetőségein dolgozik, amelyek kihasználatlanul álló épületek hasznosítását célozzák meg városunkban. A városépítő és városszépítő elképzelések közösségi célokat szolgálhatnának. Ez alkalommal az esztergomi Várhegy környezetfejlesztési, idegenforgalmi, kulturális, vendéglátási és kereskedelmi lehetőségeit kibontakoztató tervek egy szeletét mutatta be Mújdricza Ferenc, amelyek lényeges eleme az Esztergomi Lovagterem. Lényegében a több ezer négyzetméteres monumentális pincerendszer hasznosításáról lenne szó, a középpontban több új nagyteremmel. A prímási tér együttes megóvásával és felújításával reprezentatív helyszíne lehetne megemlékezéseknek, kulturális rendezvényeknek.
Dr. Hegedűs András, a Prímási Levéltár igazgatója, László a szent király címmel tartotta meg vetített képes előadását, amelynek kezdetén felidézte azokat a tárgyi emlékeket, amelyek Szent Lászlót ábrázolják. Szó esett a Kutassy miseruháról, amely a 15. századból származik, az Esztergomban őrzött csontereklyéről és a Szent László hermáról. A folytatásban a lovagkirály családfájával ismertette meg a hallgatóságot. Különösen kihangsúlyozta az anyai ág fontosságát – Adelheid lengyel hercegnő –, mert erről gyakran megfeledkezünk. Szent Lászlót a köztudatban leginkább lovagkirályként emlegetjük, aki uralkodása során a keresztény erények megszemélyesítőjeként egyszerre volt vitéz hadvezér, szigorú törvényhozó és kegyes uralkodó.
Dr. Prokopp Mária művészettörténész, a Balassa Bálint Társaság elnöke, a Szent László-ábrázolásokról tartotta előadását. Elöljáróban bemutatta azokat az emlékeket, amelyek városunkban találhatók, de gyakran észre sem vesszük őket. Ilyen a Szentháromság-szobor egyik alakja a Széchenyi téren, valamint a Bazilika homlokzatán található domborművek. Ezt követően a Kárpát-medencében található ábrázolások kerültek sorra. Több esetben felhívta figyelmünket, hogy legyünk tisztában történelmi és művészettörténeti értékeinkkel. Rávilágított arra, hogy mit is jelent a magyar szentek léte Európában. Az előadás befejező részében az itáliai ábrázolásokat vette sorra a professzor asszony. Szólt az Altomontéban őrzött Szent László-táblaképről, a Nápolyban található, szent királyunk életét bemutató freskóciklusról. Nemcsak művészettörténeti és kultúrtörténeti ismereteket osztott meg a hallgatósággal, hanem ráirányította a figyelmet a magyar identitás és az emberi létezés alapvető kérdéseire is. Előadását a következő üzenettel zárta: „Hit nélkül nem lehet élni, a 21. század magyarságának is példaképe lehet Szent László.”
A VII. Magyar Világtalálkozó esztergomi programja filmvetítéssel zárult. Koltay Gábor filmrendező Sacra Corona című történelmi filmjét tekintettük meg. A történet az Árpád-ház 11. századi trónharcait mutatja be László, testvére Géza és unokatestvérük, Salamon küzdelmeiben. Szent István országát veszély fenyegette, Lászlóra várt a feladat, hogy az ország békéjét és egységét megteremtse.
A Világtalálkozók jelmondata „Határtalan összefogás értékeinkért”, amelyeket saját környezetünkben kell megtalálnunk, megőriznünk, hogy ezeket tovább lehessen hagyományozni a következő nemzedékekre. A program lélekemelő, magasztos perceket szerzett a résztvevőknek. Ez ösztönző erő lehet abban, hogy büszkék lehessünk saját értékeinkre, amelyeket be kell mutatnunk, meg kell ismertetnünk másokkal is.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor