Arany János, a muzsikus gitáros

Írta: Szabó Lászlóné 2017. december 20. szerda, 17:50
Rate this item
(0 szavazat)

fsv 65.jpg - 61.02 KbRendhagyó könyvbemutatóra került sor 2017. december 8-án az esztergomi Laskai Osvát Antikváriumban. L. Kecskés András könyvének bemutatójára gyűltünk össze, aki a Kecskés Együttes művészeti vezetője. A „tamburás öregúr” – Arany János – zenei tevékenységét kívánta bemutatni kötetében. Ezen az estén nem a szavak segítségével került bemutatásra a könyv. A sokféle hangszeren olyan dallamok csendültek fel, amelyeket Arany János is szeretett, vagy az ő szerzeményei.

Arany főleg balladái és költeményei révén vonult be a magyar irodalomtörténetbe, és talán csak kevesen tudják róla, hogy a zenélésben, a népdalgyűjtésben és a népdalok lejegyzésben egyaránt jártas volt. A nyelv, a dallam és a ritmus szorosan összefügg egymással – ezzel tökéletesen tisztában volt Arany, aki a népdalok lejegyzését olyan szakszerűen oldotta meg, hogy az igencsak kritikus Kodály Zoltán szerint is „Arany János szakember számba ment.” Híres költőnk nagyon jó kapcsolatot ápolt a zenével, gitározott is. Egyik kései versében a költő-zenész Arany egy ironikus hangvételű költeményben lírai önarcképet tár elénk.


„Az öreg úrnak van egy tamburája,
S mikor az íhlet s unalom megszállja,
Veszi a rozzant, kopogó eszközt
S múlatja magát vele négy fala közt.
Nem figyel arra deli hallgatóság,
Nem olyan szerszám, divata is óság:
Az öreg úr, (fél-süket és fél-vak),
Maga számára és lopva zenél csak.”
                     (Arany János: A tamburás öreg úr)


A Kecskés Együttes repertoárján régi közép-európai és magyar zeneművek szerepelnek. Ezen az estén a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódva állították össze műsorukat. A historikus hangszereken korhű hangszerelésben játszottak a zenészek. Nagyon fontosnak tartják zenei örökségünk hiteles előadását, megismertetését. A hangszereket L. Kecskés András (művészeti vezető) mutatta be: lant, koboz, gitár, hárfa, tekerőlant, fúvósok, theorba lant, szimfónia, bőgő, rebek, trombita, hegedű, viola d’amore. A fellépő zenészek: Kecskés L. András, Kecskés Péter, Lévai Nagy Péter, Molnár Péter, Domján Gábor, Lévai Gábor, Séra Anna. A műsor első felében középkori dallamok csendültek fel, majd a pilismaróti iskolamester, kántortanító, egyházi énekek gyűjtője és szerzője – Bozóky Mihály – énekgyűjteményéből hangzottak el részletek és egy esztergomi vonatkozású ének is. Az együttes előadta azt a Szent László mondát is, amelyet Arany János foglalt versbe, a zenéjét is ő szerezte.
Arany János új oldalát ismerhették meg az érdeklődők ezen az estén. Az énekek, dallamok és zenei betétek mellett sok új információval gazdagodott a közönség, akik élvezettel hallgatták az előadást.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor