A három folyó festője

Írta: Szabó Lászlóné 2017. december 03. vasárnap, 19:38
Rate this item
(0 szavazat)

fsv 55.jpg - 55.37 KbGerstner István festőművész emléktáblájának avatására és a festményeiből rendezett kiállítás megnyitójára került sor 2017. november 24-én Párkányban, a Barta Gyula Galériában. Az esemény a Párkányi Városi Művelődési Központ, a Pro Culture Parkan Civil Szervezet és a Szlovákiai Művészeti Szövetség együttműködésében valósult meg.

Bajtai György – a galéria vezetője – üdvözölte a megjelenteket, majd Szabó Eugen – Párkány Város Polgármestere – avatta fel az emléktáblát, amely a Barta Gyula Galéria falán kapott helyet. Köszöntőjében méltatta a festőművészt, felidézte közéleti tevékenységét. Gerstner István munkásságának megbecsülését, a hely méltóságának erősítését szolgálja az emléktábla, amelyet Magyar Károly esperes, plébános szentelt meg. Ezt követően Farkas Iván, Nyitra megye képviselője, mondott ünnepi beszédet, amelynek során felvázolta a művész életútját. Gerstner István Esztergomban született 1939. január 21-én. Tizenöt éves korától Bánsághi Vince tanítványa volt. Képzőművészeti tanulmányait Nyitrán végezte. Ezt követően Prágába került, ahol a képzőművészet elméleti kérdéseivel foglalkozott. Prágában rendezte meg élete első önálló kiállítását 1970-ben. Moszkvai tanulmányútján megismerkedett az orosz realista festők műveivel. A realista tájképek nagy hatással voltak rá, ez megmutatkozik a tájképein is. Sajátos művészetére jellemző az orosz realista és a francia impresszionista, valamint a posztimpresszionista festészet keveréke. Képein nem a természet hű mását örökítette meg, hanem szuggesztív módon ábrázolta saját érzéseit és a táj hangulatát. Kedvelt témái voltak a Garam mente, a Duna és az Ipoly partja. Ezért nevezték a három folyó festőjének. Kollektív szellemiség jellemezte, aktív résztvevője volt Párkány kulturális, művészeti közéletének. Az ünnepi beszédet koszorúzás követte.
A művész képeiből rendezett kiállítás megnyitójára a Danubius Mozi színháztermében került sor. Szegő Csaba Albert hangulatos zenét szolgáltatott a belépő vendégeknek, közben a kivetítőn Gerstner István festményeit csodálhattuk meg. Juhász Gyula szavalatával vette kezdetét az ünnepi műsor. József Attila A Dunánál című verse hangzott el, igen értő, szuggesztív előadásban. A kiállítást dr. Gaál Ida művészettörténész nyitotta meg. Gerstner István művészetéről elmondta, hogy a hazai táj festője volt, festményei a természetben születtek a rajtuk megörökített hangulatok ihletésében, megélésük perceiben. Realista tájképfestőként a francia impresszionista, valamint a magyar nagybányai iskola hagyományait követte. Műveiből nyugalom, derű árad. Az 1990-es évektől a szemlélődés, az évszakok és a napszakok pillanatról pillanatra változó képi, érzelmi, hangulati világának megjelenítése foglalkoztatta. Tájképeiben mindig ott érezni az embert. Úgy festette meg a tájat, hogy az emberiesség, az emberi lélek mindig megtalálható műveiben. Gerstner István festményeiről elmondta, hogy nem jellegzetesen „galériás” képek. A lakások túlnyomó részében helye lenne egy-egy alkotásának, s az általa közvetített csipetnyi Dunakanyarnak. A kiállítás anyaga családi hagyatékból állt össze, amelyek a művész gondolatait közvetítik az életről, a természetről. A tárlat érdekessége az a három kis kép, amelyeket még 11 éves korában festett a művész. A program a kiállítás megtekintésével, baráti beszélgetésekkel folytatódott.
Pálinkás Tibor, a Honti Múzeum és Simonyi Lajos Galéria (Ipolyság) vezetője, egy kiállításmegnyitó alkalmával ezt mondta Gerstner Istvánról: „Egész pályafutása alatt hű maradt a realista tájkép ábrázolásához. Nem fedezett fel új technikát vagy stílust. S nem csapódott újító, divatos irányzatokhoz sem. Egész életében azt tette, amit igazán szeret: újra és újra megláttatta vásznain az örökké változó természet képeit.” Ajánljuk a tárlat megtekintését, amely december első napjaiban még látogatható.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor