Szeret az erdő

Írta: Szabó Lászlóné 2017. november 21. kedd, 11:44
Rate this item
(0 szavazat)

fsv 43.jpg - 62.14 Kb„Az Esztergom-környéki erdők története” címmel hangzott el előadás 2017. november 16-án a Szent Adalbert Központban a Laskai Osvát Antikvárium ismeretterjesztő sorozatának keretében. Az előadó Kertész József nyugalmazott erdész volt, akinek munkáját Dobai Pál nyugalmazott fő-erdőfelügyelő segítette. Nemrégiben, egy verses est alkalmával, meggyőződhettünk arról, hogy az előadó irodalomkedvelő erdész, a versek és az erdő szerelmese. Az erdők bemutatása során irodalmi és zenei részletekkel tette szemléletesebbé mondandóját.

Zenei aláfestés mellett Szabó Lőrinc verse hangzott el elsőként, majd csodálatos fotók segítették a ráhangolódást. Az előadás öt tematikus egységből épült fel. Bevezetőként általános ismertetőt hallottunk erről a földrajzi egységről. A Pilis hegység és a Visegrádi-hegység két geológiailag jól elkülönülő, de kulturális és turisztikai szempontból egységes, a Dunántúli-középhegység és az Északi-középhegység találkozásánál található. A köznyelvben – helytelenül – általában a kettőt együtt nevezik Pilisnek. A Pilis és a Visegrádi-hegység közötti határ a Két-bükkfa-nyergen át húzódó északnyugat–délkelet irányú törésvonal. A Visegrádi-hegység földtani felépítésében a különböző andezitek és tufák a legjelentősebbek, a hegység lényegében egy vulkán lepusztult maradványa. A Pilist főként mészkő és dolomit alkotja. A térségben a cseres- és gyertyános-tölgyesek, bükkösök vannak jelen, amelyek viszonylag szabályosan kialakult öveket alkotnak. Sok őshonos fafaj uralja ezt a tájat. Az első részt csodálatos zene zárta, Liszt Ferenc népszerű zongoradarabja, az Erdőzsongás rövid részlete csendült fel.
A folytatásban az erdők használatáról és kezeléséről esett szó. Történelmi áttekintést kaptunk az ókortól napjainkig, hogy az ember mire használta az erdőt. Az erdők kezelése nem tekint ilyen nagy múltra vissza, mert Mária Terézia hozta meg az első erdőtörvényt 1770-ben, amit újabbak követtek. A legfrissebb rendelkezések 2017-ben születtek. A kezelési irányelvek összeállítását, leggyakrabban, a természetvédelmi szempontok határozzák meg. Mielőtt az esztergomi erdők történetére rátért volna az előadó, Liszt Esztergomi miséjéből csendült fel néhány ütem. A szabad királyi városban sajnos nem megfelelően kezelték az erdőt az erdőbirtokosok. Általában 40 évig nevelték a fákat, majd tarolták, hagyták, hogy a sarjak újra növekedjenek. Az érseki erdőkben más volt a helyzet, ott szakembereket alkalmaztak, akik között erdőmérnökök is dolgoztak. Munkájuk példaértékű a mai erdészek számára is. Ismét az Erdőzsongás részlete zárta ezt a részt.
Németh Béla esztergomi erdész az Esztergomi Erdész Szakiskola történetét vázolta fel, amely 1924 és 1950 között Esztergomban képezte az erdészeket. Jogutódja a soproni Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium. Az előadás befejező részében a Pilisi Parkerdő Zrt. tevékenységéről szólt Kertész József. A Pilisi Parkerdő országosan kiemelkedő, Európában egyedülálló természetvédelmi szempontú erdőkezelést folytat, közel ötvenéves szakmai tapasztalattal. Az alapítás óta nagy jelentőségű a közjóléti szolgáltatások szerepe is: a környezeti nevelés, a lakosság rekreációs igényének kielégítése, az erdők fenntartásán keresztül a levegőminőség és az egészséges környezet biztosítása. Ez az ország egyetlen parkerdőgazdasága.
Ezen az estén is bebizonyosodott, hogy mi, akik itt élünk a Pilis és a Visegrádi-hegység találkozásánál, bizony keveset tudunk természeti környezetünkről. Az előadás egy csodálatos Áprily Lajos verssel zárult:

Szeret az erdő

Engem az erdő véd s szeret,
utaimon erdők kísértek:
bükkök, gyertyánok, égerek,
tölgyek. Fenyők is. Égig értek.

Most is, hogy visszagondolok
hajdani erdeim sorára,
a hegy felől gyönyörűen
zúg bükkös erdőnk orgonája.

S ha majd mélyebbre költözöm,
érzéstelen rommá omoltan,
egy hang közelről súgja még:
Én is az erdő fája voltam.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor