Elhallgatott tények

Írta: Szabó Lászlóné 2017. október 20. péntek, 21:49
Rate this item
(0 szavazat)

fsv 9.jpg - 76.99 KbÍró-olvasó találkozó keretében ismerkedhettünk meg 2017. október 9-én Berghoffer Róbert és Kormos Valéria egy-egy kötetével, amelyek a közelmúltban jelentek meg. Mindkét könyv a szovjet kényszermunkatáborok világát tárja elénk. A könyvbemutatóra Budapesten, a Szerb Antal Gimnázium Dísztermében került sor a XVI. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) szervezésében.

A megjelenteket Péteri Ildikó NNÖ elnök köszöntötte. Ezt követően Berghoffer Róbert maga ajánlotta figyelmünkbe a Tabu – Élet a fehér pokolban című kötetét, amely bővített, második kiadásban jelent meg. A könyv írója egy kényszermunkatábor túlélője, elmúlt 92 éves. Visszaemlékezése egy lágernapló, amely egy elfelejtésre ítélt témáról szól. A „malenkij robot” oroszul kis munkát jelent. Ezzel a jelszóval gyűjtötték össze 1944-45-ben az ártatlan embereket Budapesten, majd országszerte. A kis munkából sokszor hosszú évekig tartó rabszolgamunka lett, főként Szibériában. A deportálásra ítéltek közül sokan sohasem tértek vissza hazájukba, mert nem élték túl az embertelen körülményeket, a reménytelenséget. Az írót magyar állampolgárságú, német származású fiatalemberként kényszermunkatáborba hurcolták 1945 januárjában. Negyven napi vonatozás után érkezett meg 1800 társával az Ural hegység lábához, ahol a közeli város felépítésén, kőolajvezeték építésén és különböző üzemekben kellett dolgozniuk. A kötet a szerző életének azt a 33 hónapját mutatja be, amelyet egy baskíriai, majd egy grúziai munkatábor lakójaként élt át. Évtizedek hallgatása után az egykori pilótanövendék emelt fővel meséli el mindazt, amit a szovjet fogság közel három éve alatt tapasztalt. Bűne, sok ezer honfitársához hasonlóan, mindössze az volt, hogy német családnevet viselt. Ezért hurcoltál el kényszermunkára. Több százezer magyar veszett oda, de sokan voltak olyanok is, akik megmenekültek a haláltól. Akik a poklok poklát megjárva hazajutottak, sokáig megbélyegezték őket. Nehézséget jelentett számukra, hogy új életet kezdjenek. Másrészt hallgatásra ítéltettek, nem beszélhettek az átélt szörnyűségekről, még családi körben sem. A szovjet fogság itthon sok évtizedig a tabuk között szerepelt. Az utóbbi másfél évtizedben már lehet róla beszélni, azonban a téma ismertetése a legtöbb történelemkönyvből hiányzik. A könyv célja megismertetni ezt a korszakot, emléket állítani azoknak, akik a Gulagokban – a Szovjetunió egészét behálózó munkatáborokban – raboskodtak. „Ez a második kiadás talán segíthet abban, hogy eljussanak ezek az embertelen történetek azokhoz is, akik eddig még nem hallottak ezekről az eltitkolt eseményekről.” (Részlet a kötet Előszavából) A visszaemlékezés magyar szövege mellett német fordítása is helyet kapott a könyvben. Színes, a tábort és a fogság tárgyi emlékeit is bemutató, a 2010-es első kiadáshoz képest több mint kétszeres terjedelmű fényképmelléklettel is kiegészült a második kiadás. Dr. Stark Tamás történész, a „Tabu” történeti hátterét elemző írása és az egykori fogolytárs, Wiedermann Piroska ajánlása is olvasható a kötetben. A kiadvány a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület gondozásában jelent meg 2017-ben.
Az est második részében Kormos Valéria új kötetével ismerkedhettünk meg. A végtelen foglyai című könyvben az ártatlanul elhurcolt, a munkatáborokban szenvedő asszonyok, lányok sorsát mutatja be írásában a szerző. A civil lakosság elhurcolása során az asszonyokat sem kímélték, háborús jóvátételként rabszolgamunkát végeztettek velük a Szovjetunió területén. Akik megszólalnak a könyvben, az utolsó tanúi annak a világnak, amelyet el akartak rejteni előlünk.
Befejezésül Berghoffer Róbert meghatott szavait idézem, amelyek a könyvbemutatón hangzottak el: „Tegyünk meg mindent azért, hogy ezek a szörnyűségek ne ismétlődjenek meg! Ami akkor történt, vésődjön be az emberek tudatába!”

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor