Rate this item
(0 szavazat)

fsz 9.jpg - 366.73 KbA Helischer József Városi Könyvtár Köztünk élnek sorozatának 2017. október 6-i vendége az Esztergomban és országosan is rendkívül népszerű Maráz Zsuzsanna volt, akit lelkes taps fogadott a szép számban összegyűlt közönségtől. Maráz Zsuzsa évek óta a hazai ultrafutás meghatározó alakja. Nevéhez a 12 órás női országos csúcs is kötődött, és ő volt az év ultrafutója 2016-ban. Legtöbben az Ultrabalaton kapcsán ismerik, hisz háromszor is megnyerte a versenyt. Mostantól kezdve pedig a Spartathlonról is eszünkbe fog jutni, hiszen a szeptember végén megrendezett 246 kilométeres viadalon, tavalyi eredményét két órával megjavítva, idén másodikként ért célba a hölgyek között 25:43:40-es idővel (2016-ban ugyanezen a versenyen harmadik volt a női mezőnyben). Ezzel az eredményével összetettben is a 10. helyen végzett, és ő volt a leggyorsabb a magyar futók között. Az idei igazán sikeres év számára, mert a megyei Príma Díj közönségdíját Maráz Zsuzsanna nyerte 18 ezer szavazattal.

30 éves korában kezdte el a futást, azért amiért a legtöbb nő – le akart fogyni… – bár ifjúkorában is benne volt a futás iránti vágy. Iskolásként még nem figyeltek fel a tehetségére. Kezdetben csak a helyi focipálya körül futott, majd a városban kisebb köröket rótt. 40 éves korában fordulóponthoz érkezett; arra gondolt, itt az ideje futni egy maratont. A maratoni táv 42.195 m. A maratoni futás távja hosszabb, mint az eredeti Athén--Maraton távolság. Első maratoni távjára 10 hónapig készült, a felkészülésben az Esztergomi Futóművek Sportegyesület segítette. Az ultratávokkal 4 éve kezdett ismerkedni, amiben sorra jöttek a szép eredmények. A legrövidebb rendszeresen rendezett ultramaratoni távú verseny az 50 kilométer, míg a leghosszabb évről évre megtartott verseny 3100 mérföld (4988 km).
Az ultramaratoni számokat két típusra szokták osztani: a meghatározott távú versenyekre, mint például a 100 kilométer vagy a 100 mérföld, illetve a meghatározott ideig tartó futásokra, mint például a 24 óra vagy a hat nap, ahol a versenyzőket a kijelölt idő alatt megtett táv alapján értékelik. A meghatározott távú versenyek között a leggyakoribbak: 50 km, 50 mérföld, 100 km, 100 mérföld. A meghatározott idejű versenyek között a leggyakoribbak: 12 óra, 24 óra, 48 óra, 6 nap. 2013-ban, első próbálkozásán az Ultrabalatonon barátnőjével, Havasi Ágnessel megnyerték a versenyt. Idén egyéniben állhatott a dobogó legfelső fokára, 22 óra 31 perc hosszú futással.
Igazi szakmája orvos-asszisztens. Futóként különösen foglalkoztatja a nőket érintő medencetáji problémákkal kapcsolatos prevenció. Intimtornával is foglalkozik. Nagy hangsúlyt helyez a fejlődésre és a tanulásra. Élethivatásának tekinti a munkáját, és szívvel-lélekkel csinálja csakúgy, mint a futást. „A futást nem elkezdeni nehéz, hanem folytatni” -- jelentette ki. A futás a szenvedélye, most hetente körülbelül 100 km-t fut. A családjától minden támogatást megkap, a Spartathlonon a barátja volt a segítője, a hajnali holtponton átsegítette, és figyelmeztette, mikor úgy látta, veszélyben a megszerzett második helye, ha nem vigyáz. A futásról, az edzésekről, a futáshoz kapcsolódó járulékos dolgokról olvas. Folyamatosan képzi magát. Jövőbeni tervei csak decemberben lesznek véglegesek, vágyai közt szerepel egy körözős pályán futni 24 órás versenyen.
Rendkívüli népszerűségéhez a sportteljesítményeken túlmenően hozzájárul rendkívül kedves, bájos és közvetlen személyisége, nem véletlenül nevezték az előadás alatt a „mosoly nagykövetének”. Árad belőle a lelkesedés, a jókedv, a szenvedély. Isten jókedvében teremtette Maráz Zsuzsannát, majd kicsattan a jókedvtől és az egészségtől.

Fotó: Nyári Andrea

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor