Szent László emlékezete

Írta: Szabó Lászlóné 2017. szeptember 22. péntek, 18:38
Rate this item
(0 szavazat)

fsz.jpg - 57.76 KbA Párkányi Városi Művelődési Központ és a Párkányi Városi Múzeum közös szervezésében Szent Lászlót bemutató kiállítás nyílt Párkányban 2017. szeptember 14-én az Európai Utas Alapítvány közreműködésével. A rendezvényre a Szent László-emlékév keretében került sor, ugyanis a Nemzetpolitikai Államtitkárság a 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánította a lovagkirály trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

A megnyitó ünnepsége csodálatos énekkel kezdődött. Pálmai Árpád – esztergomi egyházzenész, karnagy – a Szent László himnusszal köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Juhász Gyula, a múzeum vezetője, üdvözlő szavai hangzottak el. Pomogáts Béla Széchenyi-díjas irodalomtörténész – az Európai Utas Alapítvány elnöke – is köszöntötte a megnyitó közönségét. Beszédében hangsúlyozta Szent László király nagyságát történelmi és egyházi vonatkozásban. Bölcs és előrelátó uralkodónak nevezte, aki törvényeivel megszilárdította a Magyar Királyság alapjait. Műveltsége, hadvezéri képességei hozzásegítették őt, hogy beírja nevét a magyar történelem hőseinek sorába.
Módos Péter – József Attila-díjas író – bemutatta az Európai Utas Alapítványt és küldetését. Működésének célja, Európa sajátos történelmi hagyományainak és kultúrájának megőrzése és fejlesztése. Tudományos és kulturális közvetítés a közép-európai régió országai, a térség nemzetei és nemzeti kisebbségei között. Hangsúlyozta, hogy az alapítvány egységes magyar nemzetben gondolkodik. A célok elérése érdekében konferenciákat, előadásokat szerveznek, kiállításokat rendeznek. A helyi Balassi Klub közreműködésével juthatott el ez a kiállítás Párkányba is.
A tárlatot dr. Szende László – történész, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa – nyitotta meg. Beszédében méltatta Szent László történelmi szerepét. A lovagkirály életének kevésbé ismert elemeit villantotta fel: Salamon szerepe és László trónra kerülése, az utódlás kérdései, a nagyváradi kapcsolatok, mondák, legendák szereplője.
Az ünnepi műsort Pálmai Árpád zárta énekével, felidézve Szent László király csodatételét, emlékét.
A tizenegy nagyméretű tabló bemutatja Szent László személyét és azt a kort is, amelyben élt és uralkodott. Emeljünk ki néhány érdekességet! A kiállítás a Történelem – kép – jelkép összeállítással indul. Ezen a tablón korabeli ábrázolások mutatják be László királyt. Részletes ismertetést olvashatunk a Szent László-hermáról. Külön tábla emlékezik meg a szentté avatások jelentőségéről és a közép-európai államalapításokról. A Szent László tiszteletét bemutató tablók Horvátországba, Lengyelországba, Itáliába vezetik az érdeklődőket.
A Szent László-emlékévet azzal a céllal indították útjára, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy Szent László az első olyan Árpád-házi uralkodó, aki összekapcsolta a közép-európai népeket, az összetartozás és az együttműködés szimbóluma lett. Példája követendő lehetne ma is. Ajánljuk a tárlat megtekintését, amely 2017. október 1-ig látogatható.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor