Elköszönt a 42. hídőr

Írta: Szabó Lászlóné 2017. szeptember 11. hétfő, 10:36
Rate this item
(0 szavazat)

fta 2.jpg - 44.17 KbCsaládias, baráti hangulatú összejövetelen búcsúzott Párkánytól a 42. hídőr 2017. szeptember 7-én. Jessica Anthony amerikai írónő ezen az estén rövid felolvasást tartott abból az írásából, amelyet a Mária Valéria híd ihletett. A színhely a Párkányi Városi Múzeum épülete volt, itt alakították ki a Hídőr program ösztöndíjasai számára a lakrészt. A rendezvény a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás szervezésében valósult meg.

A Hídőr Projekt egy Párkányban létrehozott kezdeményezés nyomán, a Svájcban élő Frühauf házaspárnak köszönhetően jött létre, lehetőséget adva arra, hogy a kortárs művészeti törekvések bemutatkozhassanak. Olyan művészek kaphatnak meghívást, akik alkotásaik révén egy újfajta kommunikációra, kapcsolatkeresésre ösztönzik az embereket. A projekt olyan elképzelések megvalósítását szorgalmazza, amelyek révén szellemi és mentális hidak épülnek Párkány és Esztergom, a helybéliek és az idelátogatók, a különböző nemzedékek vagy társadalmi csoportok között. A hídőrnek kötelessége a Mária Valéria híd megfigyelése, tapasztalataikról feljegyzéseket készítenek a Hídőr naplóban. Az Alapítvány támogatásával három hónapot tölthetnek el Párkányban.
Az amerikai írónő estjén Himmler György köszöntötte a vendégeket, aki a Hídőr Alapítvány helyi megbízottja. Kiemelte, hogy milyen nagy öröm számára, hogy sokan tartják szívügyüknek ezt a projektet, és jelenlétükkel megtisztelték a művészt. A vendégek között esztergomi ismerősökkel is találkoztunk. Ezt követően Jessica mutatkozott be. Elmondta, hogy rövid történetei rendszeresen megjelennek hazájában és külföldön is. Fantasztikus történeteket ír, magát fikcióírónak vallja. Röviden beszámolt párkányi tapasztalatairól is, ahol sok kedves barátra tett szert. Kiemelte, mert különlegesnek találta, a magyar–szlovák kétnyelvűséget. A folytatásban a felolvasás következett. A történet főszereplője Guma, aki 12 éves. Személyiségfejlődésében identitásproblémák merülnek fel. Ezek megoldásában fontos szerepet kap a híd.
Az itt töltött három hónap alatt Jessica remekül betöltötte a hídőr szerepét, feladatát felelősségteljesen végezte, erről elismerő oklevelet is átvehetett Himmler Györgytől. A sok barát, ismerős, támogató megnyerésével újabb „hidakat” épített Esztergom és Párkány között.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor