Akik közelebb hozzák a világot

Írta: Szabó Lászlóné 2017. augusztus 24. csütörtök, 22:11
Rate this item
(0 szavazat)

ftc 7.jpg - 72.21 KbSzent István-napi ünnepségre került sor Tokodon 2017. augusztus 18-án a Népművészeti Alkotóházban. E rendezvény keretében nyílt meg az a kiállítás, amely a 2. Tokodi Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótáborban készült munkákat tárja az érdeklődők elé. A népes közönséget Tóth Tivadar polgármester úr köszöntötte. Ezt követően Robotka Dénes – önkormányzati képviselő – osztotta meg ünnepi gondolatait a hallgatósággal. Beszéde során felidézte az ünnep lényegét. Utalt arra, hogy ez a nap, Szent István napjaként, ismét hivatalos állami és egyházi ünnep lett. A történelem során Szent István alakja és augusztus 20-a mindenki számára másként értelmezett és ideologizált ünneplést jelentett, az alkotmány napjától az államalapításon át, az új kenyérig. A folytatásban felidézte István király élettörténetét.

Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete, a tavaszi időszakban, pályázatot hirdetett a „Tiszta udvar, rendes ház” elismerő cím elnyerésére. A díj átadására most került sor. Takács Róbertné portája nyerte el a kitüntető címet. Tóth Tivadar polgármester gratulált a nyertesnek, és ajándékutalványt adott át.
Az új kenyér megszentelését Kardos Mihály plébános úr végezte. A György Pékség által sütött kenyereket Tóth Tivadar polgármester és helyettese, Horváth Mihály szegte meg.
Zenével folytatódott az ünnepi program. Az Áldás együttes érzelemgazdag, lélekemelő műsora következett. A folk-rock zenekar saját szerzeményeket játszik a népi, nemzeti hagyományőrzés jegyében.
Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete döntése alapján, a korábbi hagyományokat folytatva, egy hétre – képzőművészek részére – megszervezték a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület (MBKKE) nemzetközi képzőművészeti alkotótáborát a július 23. és július 29. közötti időszakban. Idén 21-en fogadták el az Önkormányzat és az MBKKE meghívását. A Népművészeti Alkotóház adott otthont a művészeknek, hogy zavartalanul dolgozhassanak. A zárókiállítást Végh Éva festőművész, a tábor művészeti vezetője nyitotta meg. Bevezetőként hangsúlyozta, hogy milyen nagy élmény volt ebben a környezetben dolgozni. A többi művésztárs nevében köszönetét fejezte ki a település vezetőjének és munkatársainak. A folytatásban a számok tükrében mutatta be a tábor életét. 21 fő vett részt az alkotótábor munkájában, közöttük festőművészek, szobrászok, fotósok. A Felvidékről összesen hatan jöttek, és Erdélyből is érkezett vendég. Az alkotók az alkalmazott technika szerint is igen változatos képet mutattak. A festők pasztellt, olajat, akrilt használtak, de volt, aki selyemre, üvegre festett. Grafikus, plakettművész, szobrász, fotós is érkezett a táborba. A technikai lehetőségek bővültek azzal, hogy a BAUMIT Kft. alapozókkal, ragasztókkal, formaöntéshez alkalmas anyagokkal támogatta a művészek munkáját. Egyedi kompozíciók készültek kavicsok, fakéreg, hálószerű anyag és a felajánlásban kapott ragasztó felhasználásával. Köszönet illeti a vállalatot, hogy termékeivel megkönnyítette az alkotók munkáját. A kiállításon 36 alkotás látható, ebből 28 a településen marad, a művészek ajándékaként. Örömteli alkotómunka folyt a táborban. Pillantsunk körbe a kiállítótérben! Igen szép, igényes műveket láthatunk. Hagyományos és különleges technikával készült alkotásokban gyönyörködhet az érdeklődő a tárlaton, amely a képzőművésztábor legszebb alkotásait fonja csokorba. A táj szépsége, a település jellegzetes épületei mellett a tokodi benyomások, hangulatok is tükröződnek az alkotásokon.
A tokodi helyszín ismét ideálisnak bizonyult, hiszen mi más adhat nagyobb ihletet az alkotóknak, mint a természet közelsége, a nyugalom és a jó társaság. A művészek azok, akik közelebb hozzák nekünk a világot azáltal, hogy értéket közvetítenek. A művészet összeköt, és ez az a közös kapocs, aminek jóvoltából mindnyájan otthon lehetünk a világban. Ajánljuk a tárlat megtekintését, amely 2017. szeptember 24-ig látogatható.

A fotót Szabó László készítette. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor