AGORA Budapest -- egy művésztelep 25 éve

Írta: Szabó Lászlóné 2017. augusztus 11. péntek, 18:26
Rate this item
(0 szavazat)

ftc 2.jpg - 61.96 KbBudapesten a Széphárom Közösségi Tér és a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület (MBKKE) közös szervezésében 2017. augusztus 3-án nyílt meg az AGORA Budapest című kiállítás, amelynek során a tárlathoz kapcsolódó könyv bemutatója is lezajlott. A 2014 szeptemberétől üzemelő Széphárom kiállítóterei időszaki kortárs kiállításoknak adnak helyet, legyen szó képzőművészetről, iparművészetről, egyéni vagy csoportos tárlatokról.

A megnyitóra nagy számban érkeztek érdeklődők. A megjelenteket, mint házigazda, Pokorni Péter, a galéria vezetője, művészeti tanácsadó üdvözölte. Megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte Ruda Gábort, az MBKKE elnökét, Győrffy Sándort, a kiállítás kurátorát és Gerendai Károlyt, a Sziget Kft. ügyvezetőjét, a Sziget Fesztivál megalapítóját. Elsőként ő köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy 1996-tól az Európa-szerte elismert és kedvelt Sziget Fesztivál adott otthont az Agora művészeinek. Lehetővé vált, hogy a fiatalokból álló közönség is bekapcsolódjon a művek megalkotásába. A Sziget jó házigazdának bizonyult, az elkészült műalkotások kordokumentumai az eltelt időszak magyar művészetének. A közös munka során a képzőművészet legkülönfélébb változatai jelentek meg a Fesztiválon, egyedi építményekkel és installációkkal is találkozhatott a közönség.
Ezt követően Győrffy Sándor grafikus- és festőművész felelevenítette a Művésztelep 25 évét. Az AGORA Budapest rendezvénysorozat 1992-ben indult az ő kezdeményezésére. Az első három évben Óbudán kaptak helyet az alkotásra. Legfontosabb célkitűzésük az volt, hogy a különböző alkotói megnyilvánulásokat – nem konvencionális módon – tárják a közönség elé. 1996-ban új elképzeléseket, lehetőségeket kerestek. Ekkor csatlakoztak a Sziget Fesztiválhoz. Mi az AGORA Budapest? A tömör meghatározás talán így fogalmazható meg: nagyméretű festményeket létrehozó, közönséggel párbeszédet folytató nemzetközi alkotótábor. A jelenlegi kiállításon 42 művész több mint 70 alkotása tekinthető meg. Az alkotások különböző technikával készültek: grafika, tusrajz, nyomatok, festmények, bábok, szobrok, kisplasztikák.
A 25. évfordulóra egy csodálatos album is napvilágot látott – AGORA Budapest. Egy képzőművészeti program 25 éve címmel –, amelyet Győrffy Sándor állított össze. A könyv bemutatása során elmondta, hogy a kötet összefoglalja az eltelt évtizedeket. A kötetben, évekre lebontva, az alkotások segítségével megismerkedhetünk a 140 magyar és 200 külföldi művésszel, akik részt vettek az eltelt évek rendezvényein. Több ezer fotóból válogatta azt az 500 felvételt (fekete-fehér és színes), amelyek hűen mutatják be a 25 év eredményeit. A kötet műfaját nehéz meghatározni, a szerkesztő ezt így fogalmazta meg: „Szándékom szerint azonban elsősorban dokumentumkötet, egy negyedszázada folyamatosan működő nemzetközi képzőművészeti programnak állítva maradandó emléket.” Ezt követően sor került a köszönetnyilvánításokra is. Győrffy Sándor megköszönte Fehér Csaba munkáját, aki a fotók elkészítésében volt segítségére. Németh Csongor a nyomdai előkészítés során messzemenőkig figyelembe vette a szerkesztő elképzeléseit. Ruda Gábor az MBKKE elnökeként, mint felelős kiadó nyújtott segítséget a könyv megjelentetése során.
Az angol és magyar nyelvű kiadvány igényesen kivitelezett album, amelyet a szerző-szerkesztő az AGORA Budapest összes résztvevőjének ajánlott. Érdeklődéssel forgathatják „kívülállók” is, mert egy korszak átfogó képét tárja elénk. Ajánljuk a tárlat megtekintését is, amelyen a kisebb méretű festményekből és könnyen mozgatható installációkból láthatunk válogatást. A kiállítás 2017. szeptember 2-ig látogatható.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor