Irodalom és szobrászat

Írta: Szabó Lászlóné 2017. augusztus 06. vasárnap, 20:42
Rate this item
(0 szavazat)

ftd 9.jpg - 46.08 KbA Kismarosi Teleház Alapítvány és a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület (MBKKE) közös szervezésében irodalmi és művészeti délutánra került sor Kismaroson, az IKSZT Házban (Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér) 2017. július 27-én. Bemutatásra került az Esztergom és Vidéke Társadalmi és Kulturális folyóirat (EVID) 2017/1. száma. Wernke Bernát esztergomi költő legújabb verseskötetével is megismerkedhettek az érdeklődők, amely az MBKKE gondozásában jelent meg. Ezt követően került sor Kovács Géza erdélyi szobrászművész „Érzelmek a fémben” című kisplasztika-kiállításának megnyitójára.

A megjelenteket Filemon Béla főszerkesztő köszöntötte, és bemutatta az EVID aktuális számának kiemelt művészét. Ez alkalommal Bugyács Sándor, párkányi festő- és grafikusművész alkotásaival találkozhatunk a folyóirat lapjain. A címlapon Az öregember kertje, a középső, dupla oldalon A fütyörésző római című képe látható. Alkotásai egy nagyon sajátos, zárt világot tárnak elénk, egy állandósult, gyermekien naiv, meseszerű valóság alkotóelemeivel, az egyszerű alapelemektől a szimbolikus formákig. Az idei első szám Előszavát is Bugyács Sándor írta. Ebben kifejti, hogy az alkotás számára közléskényszer. Az írásból részletek hangzottak el Wernke Bernát tolmácsolásában.
Ebben a számban a 2. résszel folytatódik Jaksits Ilona írása: Híd a futó idő felett, amely egy történelmi sétára invitál. A budapesti építőmérnök a Szabadság híd történetéből idéz. Bakai Ferenc előadásában Wernke Bernát verse következett: „az éjjeliőr könnyelmű vállalása”.
Matúš Mészáros Pozsonyban él, visszatérő szerzője az EVID folyóiratnak. Mostani elbeszélése, „Az íjász” című írása érdekfeszítő, izgalmas olvasmány. A főhős nyugalmát furcsa, kaparászó zajok zavarják meg. Vajon mi okozza? A mű Vércse Miklós fordításában olvasható. Horváth Ödön – költő, műfordító – állandó szerzője az EVID-nek, így verseivel rendszeresen találkozhatunk. „Nyomuk sincs már” című versét Nagy Tímea adta elő.
Szulényi Mária Valéria Párkányban él. Visszaemlékezéseiben megtörtént eseteket dolgoz fel, olyan emberi történetek ezek, amelyek mindannyiunk számára tanulságos példaként szolgálhatnak. A folyóirat-bemutatón részlet hangzott el az „Egy asszony élete” című írásból Wernke Bernát közreműködésével.
Az aktuális számban a 6. résszel folytatódik dr. Bárdos István sorozata, amelyben édesanyja – Ambrus Margit – visszaemlékezéseit osztja meg velünk.
Zágorec-Csuka Judit a szlovéniai magyar értelmiség egyik legsokoldalúbb, legaktívabb tagja. Irodalom- és könyvtárszakértőként, tanárként, újságíróként, költőként, műfordítóként is találkozhattunk már a nevével. „Az indiánok útján” című versét Bakai Ferenc előadásában hallgathattuk meg.
A folyóirat idei, első számában folytatódik az „Adalékok az EVID történetéhez” témájú sorozat. Ebben a részben megismerkedhetünk a közszolgáló városi lap üzleti tervével, Bencze Cs. Attila volt főszerkesztő feljegyzéseiből, amelyet Filemon Béla rendezett sajtó alá. Horváth Ödön versét – „Álmunk, vágyunk” – Nagy Tímea előadásában hallgattuk meg.
A. Bak Péter festőművész, művészeti író művészcsaládokról szóló sorozatában Martsa István szobrász- és éremművész családját mutatja be, akiknek esztergomi kötődése közismert.
Németh Bálint verseiből is kaptunk ízelítőt, aki középiskolai tanuló Neszmélyen. Nagy Tímea előadásában hangzott el a „Hold” című vers.
A szokásnak megfelelően Horváth Gáborné (Marika néni) Konyhakalendáriumával zárul a lap. Ez alkalommal a vendégváráshoz kaphatunk remek ötleteket.
A folyóirat bemutatása után Wernke Bernát, esztergomi költő, „A hajnali Nap” című, új könyvével ismerkedhettünk meg. Ez a sorban a 11. kötete, ezekből tíz az MBKKE gondozásában jelent meg. Sajátos képi világú, egyedi formában, egyedi nyelvezettel megformált, régi és új költeményeivel találkozhatunk a kötetben.
Kovács Géza szobrászművész „Érzelmek a fémben” című kisplasztika-kiállításának megnyitójával folytatódott a program. Az alkotó munkásságát méltatta, és a tárlatot megnyitotta Magyar János szobrászművész. A beszéd során átfogó képet kaptunk a szobrászat történetéről, különösen kiemelte Constantin Brâncuși és Henry Moore művészetét. Kovács Géza Marosvásárhelyen született, tanulmányait Kolozsváron végezte, Sepsiszentgyörgyön él. A technikai dolgok mindig is érdekelték, mérnöki diplomát szerzett, a művészet iránti érdeklődése egyetemi évei alatt bontakozott ki. Első kiállítása 1988-ban nyílt meg, s az évek során megmaradt a szobrászat mellett. Az alkotásaiban felhasznált tárgyi elemek újabb és újabb gondolatokat sugallnak a szemlélőknek, a rideg fémdarabok a kompozíció révén új életre kelnek. A kortárs művészet fejlesztéséért 2014. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Elnöke a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette. A tárlat 2017. augusztus 31-ig látogatható Kismaroson, az IKSZT Házban.
Mozgalmas művészeti délután részesei voltunk. Ez a program bepillantást engedett az MBKKE sokrétű tevékenységébe. Az egyesület folyóirat- és könyvkiadás, valamint művészeti kiállítások megvalósítása mellett rendszeresen szervez tudományos konferenciákat, művészeti alkotótáborokat és irodalmi esteket. Tevékenységével bemutatja a magyar kultúra sokszínűségét – beleértve a határon túli magyar közösségeket és a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségeket – nyelvi és vizuális alkotások által.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor