„Az Egyház bizalommal tekint rátok…”

Írta: Szabó Lászlóné 2017. augusztus 03. csütörtök, 22:24
Rate this item
(0 szavazat)

ftd 8.jpg - 62.60 KbA Felvidéki Egyházközségek VII. nyári táborának megnyitóját ünnepelték az esztergomi Bazilikánál 2017. július 31-én. Az ifjúsági tábor több napon át nyújt lehetőséget lelki feltöltődésre, kikapcsolódásra a szlovákiai magyar katolikus fiatalok számára. A 14 és 25 év közötti résztvevők mintegy harminc felvidéki községből érkeztek a tábor központi helyszínére, Ipolyhídvégre. A táborvezető Rákos Szabolcs, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) országos alelnöke. A tábor hagyományteremtő céllal jött létre évekkel ezelőtt Gyönyör László lelkipásztor munkájának köszönhetően.

A kétszáz diákot Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára – a tábor fővédnöke –, Völner Pál államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Romanek Etelka, városunk polgármestere üdvözölte. A tábor védőszentjének évekkel ezelőtt Szent II. János Pál pápát választották. Erre utal a címben szereplő idézet is, amely tőle származik. A fiatalok iránt érzett szeretete áthatotta tevékenységét, a teljes üzenet így hangzik: „Az Egyház bizalommal tekint rátok és várja, hogy boldogságok népévé legyetek!” A tábor élete az ő szellemiségét követi. Romanek Etelka köszöntőjében bemutatta Esztergomot, mint Szent István király városát. Felidézte városunk történelmének kiemelkedő alakjait. Az esztergomi tábornyitón Potápi Árpád János reményét fejezte ki, hogy a tábor mintegy kétszáz fiatal résztvevője hitben, magyarságtudatban és identitásban megerősödve tér majd haza. Völner Pál szólt arról, hogy a kormányzat mit tesz azért, hogy a magyar fiatalok eljussanak a határon túli magyarlakta területekre, a külhoni magyarok pedig az anyaországba. Az ünnepi köszöntők után a vendégek és a táborozók levonultak a Bazilika altemplomába. Itt megkoszorúzták Mindszenty József bíboros sírját. A Boldogasszony Anyánk nemzeti énekünk és a Himnusz eléneklése után szentmisével folytatódott az ünnepélyes tábornyitó.
A tábor központja – a felvidéki Ipolyhídvég település – jelképet hordoz, hiszen korábban az Ipoly folyón átívelő híd kötötte össze a folyó két partját. A második világháborúban az anyaországhoz egyetlen összekötő kapocsként szolgáló hidat felrobbantották, amely azóta sem épült újjá. „A hidakat építenünk kell, hogy magyarságtudatban erősödjenek a felvidéki magyarok, illetve a fiatalok is.” (Idézet Potápi Árpád János államtitkár köszöntőjéből)

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor