Nemzetközi alkotótábor Tokodon

Írta: Szabó Lászlóné 2017. augusztus 02. szerda, 22:05
Rate this item
(0 szavazat)

ftd 7.jpg - 61.94 KbTokod Komárom-Esztergom megyében, a Gerecse hegység keleti nyúlványai alatt fekvő település. A polgármester és a képviselő-testület döntése alapján, a korábbi hagyományokat folytatva, egy hétre – képzőművészek részére – megszervezték a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület (MBKKE) nemzetközi alkotótáborát a július 23. és július 29. közötti időszakban. Idén 21-en fogadták el az Önkormányzat és az MBKKE meghívását. A Népművészeti Alkotóház adott otthont a művészeknek, hogy zavartalanul dolgozhassanak. A házigazdák, Tóth Tivadar polgármester és munkatársai – nem ismerve lehetetlent – igyekeztek mindent megtenni a művészek kényelméért. A tábor vezetője Végh Éva képzőművész volt.

Az ország különböző részeiből, a Felvidékről és Erdélyből érkeztek alkotók, közöttük festőművészek, szobrászok, fotósok. Gergely Judit budapesti képzőművész, eredetileg vegyészmérnök, szívesen dolgozik tűzzománctechnikával. Az alkotótáborban festéssel foglalkozott Hernádi Paula, Piliscsabán élő festő, grafikus, tűzzománcművész. Akrilfestékkel csodálatos képek születtek keze nyomán. A Felvidékről hat résztvevője volt az alkotótábornak. Golasz Tímea, a felvidéki Komáromból érkezett. Fest, művészeti alapiskolában dolgozik. Szilva József is révkomáromi művész, képzőművészeti főiskolán tanít. Magdaléna Serbáková az Ógyallai Művészeti Alapiskola szakvezető tanára, legfőbb területe a festészet. A Feszty család három női tagjának állított emléket festményeivel. Darázs Rozália ógyallai szobrászművész, a Feszty család leszármazottja. Buják Ágnes Galántán él, szépen kidolgozott, varázslatosan színes képeket alkot. Svitek György az Ógyallai Művészeti Alapiskola igazgatója, akvarellel dolgozott. Korka Zsuzsanna esztergomi, szívesen készít rézkarcokat, amelyeken mesterien emeli ki a részleteket. Az alkotótáborban akrilképeket festett. Chalupáné Ecsedi Ágnes szintén esztergomi művész, aki színpompás selyemképeket fest. Kapa Melinda Táton él, rézkarcokat és pasztellképeket készít szívesen. A táborban akrillal dolgozott. Báló Ottília Budapestről érkezett. A különböző technikákat igen kreatívan alkalmazta képein. Palkóné Keszthelyi Klára dorogi művész, aki igen ízléses, finoman kidolgozott üvegképeket készít. Kovács Géza szobrászművész Sepsiszentgyörgyön (Erdély) él és dolgozik. Különböző, használaton kívülit fémtárgyakból, alkatrészekből komponálja szobrait. Nyilas Ágnes szobrász, alkotásai természetes anyagokból készülnek (Debrecen–Eger). Dely Teréz tűzzománcművész, Leányfaluról. A táborban egyedi kompozíciókat készített kavicsok, fakéreg, hálószerű anyag felhasználásával. Győrffy Sándor Budapesten élő grafikus- és festőművész. Végh Éva dorogi képzőművész, aki a festés mellett tűzzománccal is foglalkozik. A festészeti eljárásokat ötletesen alkalmazta alkotásain. A tábor munkájába bekapcsolódott Ruda Gábor, az MBKKE elnöke, Szabó Lászlóné és Szabó László, az Esztergom és Vidéke Társadalmi és Kulturális Folyóirat tudósítói.
A munka mellett kikapcsolódásra is jutott idő. Az érdeklődők látogatást tehettek Nagy János felvidéki szobrászművésznél, aki néhány éve Tatán él, ahol bepillanthattak a mester műtermébe is. Július 27-én – a Kismarosi Teleházban – könyv- és folyóirat-bemutatón vehettek részt, majd Kovács Géza szobrászművész „Érzelmek a fémben” című kisplasztika-kiállításának megnyitójának lehettek részesei a táborlakók.
A tevékeny egy hét alatt örömteli alkotómunka folyt a tokodi táborban. Igen szép, igényes alkotások készültek, amelyekkel a közönség is megismerkedhet majd. A tervek szerint 2017. augusztus 18-án, 17 órakor nyílik kiállítás a Népművészeti Alkotóházban az idei tábor „terméséből”, amely szeptember 24-ig tekinthető meg.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor