Rate this item
(0 szavazat)

ftd 4.jpg - 82.92 KbDr. Lékai László bíboros jelmondatát idézi a cím, amely a sokféle szorításban született állásfoglalását fejezi ki idézve Jób Könyvét. 2017. július 21-én az esztergomi Laskai Osvát Antikvárium szervezésében könyvbemutatóra került sor. A dr. Pákozdi István – pápai káplán, érseki tanácsos – szerkesztésében készült, Lékai László bíboros anekdotái című kötettel ismerkedhetett meg a nagyszámú közönség.

A megjelenteket Mezeiné Tomorszky Mária köszöntötte a házigazdák nevében. L. Kecskés András és barátai (Kecskés Együttes) Szent László énekekkel tették emlékezetesebbé az eseményt. Ezt követően dr. Pákozdi István ismertette a kötetet. Elmondta, hogy egy kis csapat visszaemlékezéseiből állt össze a gyűjtemény. Beszámolója során a könyv készítésének kulisszatitkaiba is bevezette a hallgatóságot. Többek között elmesélte, hogy – az illusztrációk elkészítésében –miként esett a választás Damó István személyére. A továbbiakban felvázolta Lékai bíboros életútját, különös tekintettel az esztergomi évekre. Mindszenty József titkáraként együtt raboskodott a bíborossal a sopronkőhidai fegyházban 1944–1945 között. Csak Mindszenty József halálát követően – ami 1975-ben következett be –, 1976-ban fogadta el az esztergomi érseki címet, prímás és bíboros lett, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke. Az ő nevéhez fűződik többek közt a XXIII. János pápa Szeretetotthon és a Leányfalui Lelkigyakorlatos Ház létrejötte, a Budapest-vizafogói Szent Márton-templom és a farkasréti Mindenszentek-templom felszentelése, valamint a Magyarok Nagyasszonya Társaság női szerzetesi közösség megalapítása. Eck Alajos, az Esztergomi Főszékesegyház korábbi, legendás sekrestyése is, aki a Bazilika adminisztrációs, gazdasági és pénzügyi feladatait látta el, felidézte Lékai László alakját. Elmondta, hogy az 1970-es években Esztergom nagyon a háttérbe szorult, kevesen látogatták az ünnepi szentmiséket. Lékai bíboros kinevezésével új élet kezdődött a Bazilikában. Gondoljunk csak a húsvétvasárnapi szentmisét követő mézeskalács bárányok kiosztására. A beszámolót követően kérdések hangzottak el, amelyekre kimerítő válaszokat kaptunk az előadóktól. Ezt követően izgatottan vettük kézbe a kiadványt, fellapozva az érdekes történeteket. A kötethez dr. Erdő Péter prímás, érsek írt Ajánlót. Pákozdi István Előszója után időrendi sorrendben követik egymást az anekdoták: Fiatal éveiből és plébános korából – Veszprémi püspök korából – Esztergomi érsekként – Rómában – Alkonyatban. A kötetet Utószó zárja. A könyvbemutató a Kecskés Együttes műsorával fejeződött be.
Mi, egyszerű hívei, más-más arcát ismerhettük meg Lékai László bíborosnak. A „kis lépések” szókapcsolat egyházpolitikájának jellemzésére használt kifejezés. „Nem volt könnyű így élnie és szolgálnia. Tette ezt mély alázattal, sokszor megalázkodva, primitív, ateista, az egyházzal szemben álló személyekkel szemben, csak azért, hogy furfangos, lassú, szűnni nem akaró előrelépéseivel a magyar egyház gyarapodjék, külső megjelenésében és intézményeiben lépést tartson a világegyházzal.” (Idézet az Utószóból) Lékai László kedves emléke ma is közöttünk él.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor