Chronica Hungarorum

Írta: Szabó Lászlóné 2017. július 25. kedd, 22:37
Rate this item
(0 szavazat)

ftd 3.jpg - 65.05 KbA Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Vármúzeumának Rondella Galériájában 2017. július 20-án nyílt meg Borbély Béla Chronica Hungarorum, Magyarország fény-képes krónikája című kiállítása a közelmúltban elhunyt dr. Siklósi Gyula régész-, történészprofesszor emlékére. Borbély Béla nagy elhivatottsággal fotózza a magyar történelem fennmaradt építészeti és tárgyi emlékeit, képei történelmi ereklyék, építészeti emlékek, múzeumok, levéltárak féltve őrzött kincseinek fotóival mutatják be a magyar történelem fénykorának, a középkori Magyarországnak az értékeit.

A kiállítást dr. Horváth István, az MNM Balassa Bálint Múzeumának címzetes igazgatója nyitotta meg. Bevezetésként bemutatta a kiállító művészt, aki 1968 óta készít fotókat. Munkásságát természetfotósként kezdte, majd az alkalmazott fotográfián – sajtófotón – kívül az építészet, a néprajz, valamint az idegenforgalmi és turisztikai témák felé fordult, a hazai egyházművészeti értékek keltették fel érdeklődését. A jelenlegi kiállításon 66 kép látható az elmúlt 14 év terméséből. Több ezer fotó közül nagy felelősséggel válogatta őket a fotográfus. Egyedülálló és különleges kiállítás ez a Rondella Galériában. Értékét az adja, hogy az ismert, tárgyakba zárt emlékek sora egyszerre, egy helyen, sohasem volt látható. A folytatásban a kiállított képek közül válogatott Horváth István. A kiemelt alkotásokon keresztül mutatta be a középkori Esztergom fénykorát, amelyek által kirajzolódott a hallgatóság számára a dicső múlt. Szó esett a koronázási ékszerekről, a város középkori pecsétnyomójáról, az esztergomi pénzverdéről, a pilisi cisztercita apátságról, amelynek köveit a törökök elhordták, és abból építették a Mattyasovszky bástyát az esztergomi várban. A fotók sugallják a magyarság nagyságát, helytállását, királyaink diplomáciai és hadügyi teljesítményét. Káprázatos felvételek hozzák emberközelbe a világ öt legértékesebb ötvöstárgya között számon tartott Mátyás kálváriát vagy az egyedülálló Szent László hermát. A megnyitóbeszéd után Borbély Béla is szólt a közönséghez. Elmondta, hogy a kiállított fotók tematikus egységben követik egymást: 1. Faragott kövek, falmaradványok; 2. Szent István kora; 3. Koronázási klenódiumok; 4. Altemplomok; 5. Néhány műtárgy apró részlete. Reményét fejezte ki, hogy ez a válogatás az országban több helyen is látható lesz. A nagyközönség a Tihanyi Bencés Apátság Galériájában találkozhatott először a fotókkal. Nagy örömet jelent számára, hogy Esztergomban is bemutatkozhatott, mert Esztergom nélkül elképzelhetetlen a középkori Magyarország története.
„Ezek a tárgyi emlékek, amelyeknek fotóanyagát láthatjuk, némán is beszélnek hozzánk. Azt kívánom minden látogatónak, hogy mindemellett szólítsa is meg őket a kiállítás” – fogalmazta meg gondolatait a tihanyi kiállítás megnyitóján dr. Korzenszky Richárd OSB, tihanyi perjel. Múlt és jelen egybefonódik a kiállításon, a tárgyi emlékeink mellett nem szabad elmenni, mert ami hazánkban történt a történelem folyamán, ahhoz nekünk is közünk van. A felvételek révén a kiállítás látogatói eljuthatnak a pannonhalmi Bencés Apátságba, megcsodálhatják az esztergomi és a visegrádi palota feltárt és helyreállított maradványait, bepillanthatnak a dömösi prépostság altemplomába. A fotók felidézik néhány magyar uralkodó alakját, temetkezési helyét. A kiállítást Szakálos Éva, a Balassa Bálint Múzeum művészettörténésze rendezte. Ajánljuk a tárlat megtekintését, amely 2017. augusztus 21-ig látogatható.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor