Rate this item
(0 szavazat)

fte 9.jpg - 336.90 KbIdei olvasótáborunkon, amely június 26-tól 30-ig tartott, 18 gyerek vett részt. A programok reggel 8 órától délután 4 óráig tartottak. Az idei tábornak a Könyvtörténeti kalandozások címet adtuk. A tábor első délelőtti programja bevezette az idei témát; Tölgyessy Zsuzsanna drámapedagógus, tanárnő vezetésével a gyerekek egy vetítéssel egybekötött írás- és könyvtártörténeti kiselőadást hallgattak meg, majd csoportos játékos feldolgozásra kerültek a látottak: a gyerekeknek titkosírást kellett szerkeszteniük, lapból könyves formát hajtogatniuk és feladatlapon szereplő kérdésekre is válaszolniuk kellett. Délután merített papíron folytattuk a munkát. A papírokból könyvecskét hajtogattunk, majd iniciálékat rajzoltunk és festettünk, közben egy kitalált krónikán is gondolkodtak a gyerekek, amelynek végeredménye ugyancsak belekerült a könyvecskébe.

Kedden délelőtt ellátogattunk a Bibliothecába, ahol Horváth Mária könyvtáros megmutatta nekünk a könyvtárat; kódexeket, ősnyomtatványokat, a Fugger gyűjtemény egyes darabjait, valamint Majer István különgyűjteményét is. Ezután a Balassa Bálint Múzeumban néztük meg könyvtárunk alapítójának, Helischer Józsefnek az 1844-ben városra hagyott gyűjteményét, amelyben több kézirat, térkép és néhány ősnyomtatvány is van. Délután író-olvasó találkozóra került sor, vendégünk Szegedi Katalin illusztrátor volt, aki nagy örömünkre számos illusztrációját elhozta nekünk bemutatni. Egy kis ládaszínház segítségével elmesélte nekünk saját meséjét: Lenka és Palkó történetét. A mesék kapcsán közös alkotásra is sor került, és végezetül egy jót beszélgettünk Szegedi Katalinnal.
Szerdán egész napos kirándulásra mentünk Visegrádra, a Mogyoró-hegyre, ahol vízbiológiai terepgyakorlaton vettünk részt; a gyerekek nagy örömére egy kis erdei tóban háló segítségével kis vízi állatokat „halászhattunk”, amelyeket egy lavórban gyűjtöttük össze, majd vezetőnk, Kozsa Csaba segítségével közelebbről is megismerhettük őket.
Csütörtökön délelőtt folytattuk a hétfő délután elkezdett munkát, délután pedig az elmaradhatatlan városfelfedező túrára mentek a gyerekek 3-4 fős csoportokban egy térképpel és egy feladatlappal, önállóan, egy megadott útvonalat végigjárva kellett megtalálniuk a kérdéses információkat.
Pénteken délelőtt Szabó Sándor fafaragó a fafaragásról és faművességről beszélt a gyerekeknek, a csodaszép faragásokat testközelből meg is nézhettük, és a gyerekek maguk is kipróbálhatták a famunkát. Ez bizony nem könnyű és nagy elővigyázatosságot követelő foglalatosság, kötszerek is előkerültek, de talán erre a tapasztalatra is szükség volt. Délután strandolni mentünk a Szent István fürdőbe.
Régi hagyományunkhoz híven a tábor végén minden gyereket egy-egy magyar szerző könyvével ajándékoztunk meg (idén Wass Albert és Kiss Attila könyveivel), hogy a nyári szünetben se maradjanak olvasmány nélkül.

A fotót Steindl Nóra készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor