Tájaim -- megnyílt Végh Éva kiállítása

Írta: Szabó Lászlóné 2017. június 22. csütörtök, 22:49
Rate this item
(0 szavazat)

ftf 3.jpg - 55.05 KbA Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület (MBKKE) és TÁR-LAK Szalon közös szervezésében Végh Éva – Rauscher-díjas, dorogi képzőművész – alkotásaiból nyílt kiállítás Esztergomban 2017. június 16-án. A változékony időjárás ellenére sokan megtisztelték jelenlétükkel az ünnepélyes megnyitót. Végh Éva nem először jelenik meg önálló tárlattal városunkban, a festészet iránt érdeklődő közönség jól ismeri a sokoldalú művészt. Ezen a kiállításon tájképeit állította ki, amelyek vegyes technikával készültek, újszerű színvilágot tükröznek.

A megjelenteket Soós Kadocsa, a Szalon tulajdonosa, köszöntötte, majd felkérte Szlávik József festőművészt – aki a Kernstok Művészeti Alapítvány kuratóriumi tagja –, hogy nyissa meg a kiállítást. A beszéd egy rövid történeti áttekintéssel kezdődött. Szlávik József felidézte azokat az éveket, amikor Végh Évával és alkotásaival először találkozott. Ez a kapcsolat azóta sem szakadt meg, mert mindketten tagjai a Nyergesújfalun működő Kernstok Károly Képzőművész Körnek, ez közös pont az életükben. Majd néhány szóval felvázolta a kiállító művész életútját. Végh Éva az Egri Tanárképző Főiskolán szerzett biológia–rajz szakos diplomát, majd tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetemen folytatta, ahol 1986-ban diplomázott, mesterei Bráda Tibor és Patay László festőművészek voltak. Városunkban Kollár György, Végvári I. János, Furlán Ferenc segítette művészi fejlődését. Dorogon kezdett tanítani, s az indulás meghatározó az életében, mert elsősorban ehhez a városhoz kötődik. Szlávik József kissé tréfásan jegyezte meg, hogy Éva működése a Budapest–Dorog–Esztergom–nagyvilág tengelyen mozog. Sok helyen vett részt képzőművészeti táborokban, így munkái fellelhetők a világban sokfelé. Végh Éva művészetének, festészetének lényege nem más, mint négy fogalom esszenciája: nőies, letisztult, érzelmes, andalító. A kiállításon 30 táblaképpel találkozhatunk, amelyeket az elmúlt 7-8 év terméséből válogatott a művésznő. Ezt követően Wernke Bernát, esztergomi költő, Végh Évához írt „Sugarakba rohanó” című versét adta elő. Zárásként a művésznő is szót kért. Örömét fejezte ki, hogy kiállíthatta alkotásait, kihangsúlyozta, hogy az MBKKE támogatásáért is köszönettel tartozik. A képek megtekintésével, baráti beszélgetésekkel folytatódott a program. A különleges, letisztult formák és varázslatos színek teszik emlékezetessé a kiállítást. A beszélgetés során a művésznő elmondta, hogy minden képnek megvan a maga színvilága, számára a mondanivaló határozza meg a színeket is. Ha belépünk a kiállítótérbe, a természet erői által alkotott csodás tájak látványa tárul a szemünk elé. Az érintetlen természet jelenik meg az alkotásokon, megőrizve a múlt és a jelen szépségeit: Földomlás, Tengerpart, A nagy folyó. Igen gyakori a tájképeken a fa ábrázolása. Végh Éva művészetében is fontos szerephez jutnak a fák. A Szalon belső termében találkozhatunk több olyan ábrázolással, amelyek sejtelmesek, misztikusak, rejtelmesek: Virágzó fa, A lila Óriás, A fák illata, Hajnali derengés. Ez utóbbi kettőn csodálatos pasztellszíneket láthatunk.
A természetben számtalan gyönyörű látvánnyal találkozhatunk. Például egy vízesés, egy folyó, egy virág vagy egy fa. Ezeket a látványokat a művészetekben újraformálva találjuk meg. A TÁR-LAK Szalonban kiállított alkotások a tájak hangulatát örökítik meg. Végh Éva sem a valóságos fák, tájak látványát közvetíti, hanem próbál érzelmeket, hangulatokat, álomképszerű fákat, tájakat alkotni. Ajánljuk a tárlat megtekintését, amely június 30-ig látogatható.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor