„Ferencesek Esztergomban – 300”

Írta: Szabó Lászlóné 2017. június 16. péntek, 22:24
Rate this item
(0 szavazat)

ftg 9.jpg - 53.88 KbKözel 800 éve vannak jelen a ferencesek Esztergomban. Idén mégis egy 300 éves esemény tiszteletére hirdettek jubileumi esztendőt, amelynek csúcspontja júniusban, Szent Antal napján volt. A ferencesek Esztergomba történő visszaérkezésének 300. évfordulója alkalmából rendezett többlépcsős ünnepségsorozat jubileumi, ünnepi hangversennyel folytatódott 2017. június 11-én.

Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a barátok temploma. Jó érzés volt látni, hogy egy komolyzenei koncert ennyi embert megmozgat. Igen gazdag programmal készültek a művészek. Előadásukkal felejthetetlen élményt szereztek. Köszönhető ez a remek műsorválasztásnak és az előadók személyének. A komolyzene kiválóságainak lélekre ható zenedarabjai csendültek fel Bachtól, Mozarton, Verdin át Kodály Zoltánig. A műsorban közreműködtek Kun Ágnes Anna, Sümegi Eszter, Fekete Attila, Haramza László, Palerdi András – a Magyar Állami Operaház művészei. Az Operaház Énekkarának karigazgatója Strausz Kálmán – egykori ferences diák – volt. A Komáromi Kamarazenekart és a kórust Medveczky Ádám vezényelte, akinek fia – Medveczky Szabolcs, a zenekar művészeti vezetője – egykor ferences diák volt városunkban. Az összekötőszöveget Vincze Gábor Péter, a Győri Nemzeti Színház tagja mondta el. A komolyzenei örökzöldek iránt mindig nagy az érdeklődés, de ezek mellett néhány érdekesség, különlegesség is felcsendült az esti koncerten. Először hangzott el zenekari kísérettel Medveczky Szabolcs Komáromi mise című darabjának Agnus Dei tétele. Az igazi meglepetést a hangverseny végére tartogatták a szervezők. A „Napfivér, Holdnővér” című filmből a Szent Ferenc-ének csendült fel az énekesek, a kórus és a zenekar közreműködésével. A világhírű film szerves része a zene, olyannyira, hogy a neves énekes és szerző, Donovan dalai nélkül már el sem tudjuk képzelni a filmet. Jó volt ott ülni a ferences templomban és átadni magunkat a csodálatos zene hallgatásának.
2017. június 13-án, Páduai Szent Antal ünnepén, a kolostorba való bevonulás 300. évfordulóját emlékmenettel és ünnepi szentmisével ünnepelte a Temesvári Perbált Ferences Gimnázium és Kollégium. A menet a Mindszenty térről indult, a Kis-Duna sétány és az Aradi tér érintésével érkezett a Széchenyi térre. A Városháza előtt Romanek Etelka polgármester asszony mondott köszöntőt. Ezt követően 17. századi ruhába öltözött tüzérek ágyúlövéssel tisztelegtek a ferences rend előtt a jubileum alkalmából. A menet a ferences templomba vonult, ahol ünnepi szentmisére került sor, amelyen részt vettek a ferences öregdiákok, az esztergomi polgárok, a templomi közösségek és mindazok, akik kötődnek a ferencesekhez. A szentmisét Magyar Gergely OFM mutatta be a ferences jubiláns testvérek, a rendtársak és a környék világi papjainak közreműködésével. A mise után a liliomszentelés, a gyerekek és a Szent Antal kenyerek megáldása következett. Ez utóbbi viszonylag új keletű szokás, az alamizsnálkodás igen szép és üdvös módja. A lényege abban áll, hogy a hívők Szent Antal pártfogását kérik valamely ügyükben, megfogadják, ha a Csodatévő közbenjárására teljesül kérésük, akkor adakoznak a szegények javára. A megáldott kis kenyereket a ferences testvérek kiosztották a résztvevők között. A program az iskola belső udvarán folytatódott, ahol egy szerény vendéglátásban volt részünk. Születésnapot ünnepeltünk, a díszes torta sem maradt el.
A ferences templomban kilenc hónapon keresztül Szent Antal esték zajlottak, amelyek a jubileumi előkészületeket szolgálták. Az ünnepi szentmisével ez a sorozat is lezárult. A 13. század sok híres szentet adott a világnak, köztük Assisi Szent Ferencet és Páduai Szent Antalt. Kortársak voltak, utóbbi mint „Szent Ferenc hűséges fia” és assisibeli tanítványa szintén magára vállalta az Úr és apostolai életkörülményeit, tanította az embereket a szegénység türelmes elviselésére és a vallás értékeire. Assisi Szent Ferenctől ezekkel a szavakkal kapott megbízást a tanításra. „Azt akarom, hogy a testvéreknek tanítsd a szent teológiát, de úgy, hogy sem benned, sem bennük ki ne aludjék az imádság szelleme, azoknak a szabályoknak megfelelően, amelyeket adunk.” A ferencesek az eltelt évszázadok alatt jelentős részt vállaltak és vállalnak a felnövekvő nemzedékek nevelésében és oktatásában, a kulturális örökség megőrzésében és megismertetésében. Szegényeket, betegeket, rászorulókat segítenek rendszeresen. Erre utal jelmondatuk is: Pax et bonum – Béke és jóság.

A fotót Szabó László készítette.

Related items (by tag)

back to top