Rate this item
(0 szavazat)

ftg 5.jpg - 60.94 KbRendhagyó kiállításmegnyitóra gyűltünk össze Párkányban 2017. június 7-én dr. Zita Zmetáková panziójában, aki erre az alkalomra kedves barátait, ismerőseit, művészetkedvelőket hívott meg. A vendégek Érsekújvárról, Esztergomból, Párkányból érkeztek. Ezen a délutánon Zmeták Ernő (a háziasszony nagybácsikája) festőművész, grafikus, szobrász, műgyűjtő és mesterei, Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István, Harmos Károly alkotásaiból nyílt meg kamarakiállítás.

Az egybegyűlteket a háziasszony, a kiállítás szervezője, üdvözölte. Köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy Zmeták Ernő a 20. század művészettörténetének kiemelkedő alakja volt, aki bejárta Magyarországot, Szlovákiát, Olaszországot. Művészetére nagy hatással voltak mesterei – akiknek alkotásaiból láthatunk válogatást – és a római magyar iskola formanyelve. Hatalmas műgyűjteménye, egyedi stílusa a képzőművészet klasszikusává tette. Ezt követően került sor a vendégek bemutatására. Zita Zmetáková meghívását elfogadta Kováts Kristóf – Aba-Novák Vilmos unokája –, Magdaléna Klobučníková – az érsekújvári Zmeták Ernő Galéria vezetője –, valamint műgyűjtők, művészettörténészek, képzőművészek, zenészek. A folytatásban elhangzott Somlyó György: Törvény című verse, amely filozófiai gondolataival a jelenlevőkre nagy hatást gyakorolt. Megtudtuk, hogy Zita asszony legkedvesebb verse ez, a természet körforgásának egyedi ábrázolása a versben hatással van műgyűjtő tevékenységére is. Az ünnepség zenével folytatódott, Berec Péter harmonikán játszott. A kiállítás szervezőjét Wernke Bernát esztergomi költő köszöntötte erre az alkalomra írt versével: Zita szeme.
A képzőművész-műgyűjtő nagybácsi művészi tevékenységéről is szólt az unokahúga, mert a tárlaton ezekből az alkotásokból is látható néhány. Főként grafikusi és szobrászi tehetségét villantja fel a kamarakiállítás. Grafikáinak állandó, visszatérő témája volt a dél-olaszországi táj és a portrék. Zmeták Ernő 1979-ben kezdeményezte az Érsekújvári Művészeti Galéria létrehozását. 2004-ben bekövetkezett halála után jelentős művészeti gyűjteménye Érsekújváré lett, amely a 2012 óta nevét viselő galéria állandó tárlataként tekinthető meg. A folytatásban Magdaléna Klobučníková, az érsekújvári Zmeták Ernő Galéria vezetője tartott rövid előadást. Méltatta a művész képzőművészeti tevékenységét, valamint köztereken látható alkotásaira hívta fel a figyelmet, különös tekintettel mozaikjaira. Dr. Bárdos István esztergomi művelődéstörténész néhány gondolattal kiegészítette az elhangzottakat. A tárlat megtekintésével, baráti beszélgetéssel folytatódott a program. A beszélgetések során szó esett a híres Bernini-mellszobrok sorsáról, amelyek évtizedekig Zmeták Ernő tulajdonában voltak. A kihelyezett albumokban örömmel fedeztük fel a művész „Menekülés Egyiptomba” című művét, amellyel 1958-ban a XXIX. Velencei Biennálén díjat nyert.
Zita Zmetáková rendszeresen rendez kamarakiállításokat. Korábban Gerő Ervin és Nyilasi Tibor művészetével ismerkedhettünk meg. Feladatának érzi, hogy „elfeledett”, a kiállításokon ritkán fellelhető művészek alkotásait közkinccsé tegye, folytatva a családi hagyományt, a képzőművészet támogatását. Remélhetőleg folytatódik a kiállítások sora ebben a magángalériában, mert méretéből adódóan és a tulajdonos kedves egyéniségének köszönhetően nagyon alkalmas bensőséges, családias hangulatú kiállítások megrendezésére.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor