Mackóvilág

Írta: Szabó Lászlóné 2017. június 13. kedd, 13:15
Rate this item
(0 szavazat)

ftg 4.jpg - 80.31 KbMég látogatható 2017. június 18-ig az a csodálatos kiállítás a Párkányi Városi Múzeumban, amely gyermeket és felnőttet egyaránt elvarázsol. A tárlat a tokodi Szóda Józsefné gyűjteményéből mutat be mintegy 600 játék mackót, mosolyt és melegséget lopva a szívekbe.

A kiállítóterembe lépve a látvány magával ragadja a nézelődőt. A rengeteg maci ötletes elrendezésben várja a közönséget. Életképeket láthatunk a mackók világából, amelyek játékra invitálják a kisgyerekeket. A jegesmackók a képzeletbeli jégtáblákon játszanak. Micimackó és barátai a Pagony fái alatt huncutkodnak. A tejbár, a termelői piac, a tiroli törzsasztal és a Pá-di-di tánccsoport szintén érdeklődést kelt. A sérült, beteg mackók a kórház traumatológiai osztályán várják a gyógyulást. A terem közepén egy házasságkötés jelenetét örökítették meg. A helytörténeti teremben is elbújtak a játékos kedvű macik a konyhai eszközök között, bekukucskálva a régi szekrényekbe, fiókokba. A faragott bölcsőben és a vesszőből font babakocsiban is felfedezhettük őket. A vendégkönyvet egy csatai népviseletbe öltözött mackó asszonyság ajánlotta figyelmünkbe. Izgalmas játék lehet megtalálni a mackókat, amelyek egészen szokatlan és váratlan helyeken bukkannak fel.
A mackók Tokodról, egy nyugdíjas óvónő, Szóda Józsefné (Annuska néni) otthonából érkeztek Párkányba. Mint óvónő évtizedeken keresztül kapcsolatban volt a gyerekekkel és a játékkal. Meggyőződése, hogy az apróságokban szunnyadó kreativitást fel lehet és fel kell kelteni, mert az alkotó játék által fejlődik a személyiségük. A mackóvilág bemutatásával a gyűjtő arra próbálja motiválni a gyermekeket és a felnőtteket, hogy a régi játékok is újrahasznosíthatók. Juhász Gyulától, az intézmény vezetőjétől megtudtuk, hogy igen népszerű a mackóvilágot bemutató kiállítás. Hasznos időtöltés – így a tanév végéhez közeledve – óvodáscsoportoknak, iskolai osztályoknak a kiállítás megtekintése, amelynek során igazi mackózenék teszik élményszerűvé a látogatást.
Nem is gondolnánk, a kiállításon túl, milyen szoros kapcsolat van Párkány és a mackók között. Akár találós kérdésként is feladhatnánk. Mondhatnánk úgy is, hogy a macik visszatértek Dörmögő Dömötör szülővárosába. A széles nyilvánosság előtt sajnos nem ismert, hogy Sebők Zsigmond, a magyar gyermekirodalom klasszikusa, Párkányban született. Legnagyobb sikereit a Maczkó-történetekkel érte el, megteremtve Dörmögő Dömötör felejthetetlen alakját. Maczkó úr kalandjain évtizedeken keresztül generációk szórakoztak, nevelődtek. A tanulságos mesékben az ügyetlen és kissé bárdolatlan Mackó különböző tapasztalatokat szerez az emberek között, miközben jelleme változik, fejlődik. Ajánljuk a kiállítás megtekintését, amely igazán szívet melengető élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A fotót Szabó László készítette. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor