Rate this item
(0 szavazat)

ftg.jpg - 442.82 KbAz esztergomi Helischer József Városi Könyvtár belevetette magát három napon át a vásári forgatagba; kitelepültünk a Kis-Duna-part árnyas platánjai alá, hogy az intézményt népszerűsítsük, és olvasókat toborozzunk. A Comedium Corso Utcaszínház és Kortárs Művészeti Fesztivált már negyedik éve rendezik meg ezen a remek helyszínen. A rendezvényt tavaly GoldenFeszt díjra jelölték. Idén kihelyezett Könyvtári beszélgetések is színesítette a nagyszerű programsorozatot, amellyel a Comedium Corso három napon át várta a látogatókat: június 3-án Jakupcsek Gabriella műsorvezetővel találkozhattunk, június 5-én pedig Herendi Gábor filmrendezővel a Katona István utcai SZÍNpadon.

Remek roll-up állította meg a vásárban sétálókat, érdeklődőket a könyvtár standja előtt, ahol bemutattuk a könyvtár legújabban beszerzett könyveit, hangoskönyveit. Készültünk mesetotóval az iskolásoknak, a legkisebbek a Tulipánból paprika mondókát és a hozzá tartozó rajzot készíthették el. A felnőttek rövid kérdőívet tölthettek ki, melyben főleg arra voltunk kíváncsiak, mennyien ismerik, tudják, mire jó a könyvtár. Kérdőívet készítettünk külön a gyerekeknek is, akik a magyar mesékben való tájékozottságukról adhattak számot, és cserébe a kimondottan számukra készített zsákbamacska könyvekből húzhattak. Együttesen a gyerekeknek és a felnőtteknek szóló kérdőívből kis híján kétszáz került kitöltésre. Kiderült, a kitöltők csaknem mindegyike tudja, hol van most a városi könyvtár – bár volt, aki még mindig a szigeten keresné, s akadt, aki a Kossuth Lajos utcán… Jónéhányan még Babits Mihály nevét tulajdonítják az intézménynek, persze nem véletlenül, hiszen 1971-től 2004-ig ezen a néven élt és működött Esztergom város könyvtára. Szórólapjainkon a könyvtár elérhetőségét és nyitva tartását reklámoztuk, valamint felsoroltuk szolgáltatásainkat is; felhívtuk a figyelmet például arra, hogy mozgáskorlátozott személyek kérésére házhoz szállítjuk a könyveket, vagy például NAVA ponton keresztül filmeket lehet nézni, de közel 800 filmet lehet DVD-n is kölcsönözni.
Persze akik ügyesek voltak, jutalmat is kaptak, a legkisebbek lufit, a nagyobbak zsákbamacskát húzhattak, a kérdőívet kitöltő felnőtt olvasók pedig éves ingyenes könyvtárhasználatra jogosító jegyet. A zsákbamacskánál többen megtalálták a hozzájuk illő könyvet, egyik látogató épp könyökműtétre készült, és orvosi regényt talált magának. Elmondhatjuk, hogy hasznos volt a találkozás leendő olvasóinkkal, bíztatunk mindenkit, hogy látogassanak el hozzánk.
Jakupcsek Gabriellának 2016-ban jelent meg a Megúszhatatlan - ahogy a gyerekeimnek elmesélem című könyve, melyben eddigi élettapasztalatait írja le, de finoman, egyúttal lényegre törően. Önismereti könyv. A mai élethelyzeteket, a negatív élményeket, úgymint megcsalás, irigység, jól látja, láttatja, s mindeközben előbújik női mivolta. „…a hozzáállásunkon szükséges változtatni, hogy elviselhetőbb legyen az élet.” A műsorvezető nő beszélgetése alatt a látogatók megtöltötték a Comedium Corso színpadának nézőterét.
Herendi Gábor kevesebb érdeklődőt vonzott; talán nem mindenki azonosította nevét a nagysikerű Valami Amerika sorozat, valamint a most berobbant Kincsem című film alkotójával. Pedig ezen sikerprodukciók rendezője, sőt, részben forgatókönyvírója is ő, aki Bánhidy Vajk kérdéseire megosztott néhány érdekes kulisszatitkot a forgatásokról. A Kincsem film a magyar szabadságharc leverése után kezdődik 1849-ben, amikor a megtorlások hatására a fiatal Blaskovich Ernő nemcsak az otthont adó kastélyát veszti el, de ellenálló apját is, miután von Oettingen báró lelövi őt vagyonbehajtás közben. Egy szerelmi és egy bosszúkonfliktust visz végig párhuzamosan a film, de utóbbit két dimenzióban is: egyrészről személyes elégtételként az apa meggyilkolásáért, másrészt a nemzet bosszújaként az osztrák elnyomásért.
Határozottan jól éreztük magunkat a vásári forgatagban, s úgy tetszett, az érdeklődő, kíváncsi látogatók is szívesen álltak meg néhány percre standunknál. Köszönjük a lehetőséget a Comedium Corso szervezőinek!

Fotó: Steindl Nóra

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor