Rate this item
(0 szavazat)

fth.jpg - 71.83 KbA Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumában 2017. május 13-án nyílt meg Magyar Miklós festőművész, „Homokvárak bíbor ködben” című kiállítása. A zene fontos szerepet játszik a művész életében. Fő jellemzője az erős zenei identitás, a zenéhez fűződő szenvedélyes viszony. Erre utal a mostani tárlat. Rajongók és kritikusok egyaránt elismerik Jimi Hendrix kivételes tehetségét, sokak szerint a valaha élt legjobb és legnagyobb hatású rockgitáros. Fantasztikus technikai tudás jellemezte, a színpadon fékevesztett gitárvirtuózként jelent meg.

Sok érdeklődőt vonzott ez a kiállítás, amelyen igazi sztárok, merész asszociációk, pazar színekkel megalkotott képek várták az érdeklődőket. Magyar Miklós a jazz-rock-blues bűvöletében készíti képeit. Jimi Hendrix mellett a zenei világ más, kiemelkedő alakjai is megihlették őt. A festőművész nem ismeretlen az esztergomi művészetbarátok előtt. 2016 tavaszán a Vármúzeumban bemutatott tárlata egy izgalmas tér- és időutazásra hívta a szemlélőt. Most a zene birodalmában tehettünk egy különleges kirándulást.
Romanek Etelka polgármester asszony üdvözölte a megjelenteket, közöttük a kiállító művészt és Szabó Sándor gitárművészt. Köszöntőjében utalt arra, hogy évfordulók teszik emlékezetesebbé a mai kiállítást. 100 éve született Ella Fitzgerald, a tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai jazzénekesnő, akit sokan e stílus nagyasszonyának tartanak. 50 éve jelent meg Jimi Hendrix „Are You Experienced” című stúdióalbuma, amely körvonalazta a dalszerzés és zenélés új irányvonalát. A polgármester asszony néhány szóval bemutatta Magyar Miklóst, akinek művészetére nagy hatással van a népzene, a komolyzene, a jazz, a blues. Festményein kezdetben sajátos akvarelltechnikát alkalmazott, ma többnyire olajképeket készít. A polgármester asszony biztosította a közönséget arról, hogy a kiállítás megtekintése során lelki töltekezésben lesz részünk. A művészet hozzásegít ahhoz, hogy nyitottabbak legyünk egymás iránt. A kiállítást Bánhidy László alpolgármester úr nyitotta meg. Beszéde elején több példán keresztül szemléltette a zene és a képzőművészet kapcsolatát. Vincze László és Nyilasi Tibor festőművészek gyakran alkottak zene közben. Mivel a jó zene mindenkire hatással van, inspirálhatja a művészi tevékenységet. Természetesen a fordítottja is elképzelhető, amikor a kép hatására születik a zene. Példaként Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című zenedarabját említette. Megjegyezte, hogy az Emerson, Lake & Palmer angol együttes 1971-ben, egy koncertalbumán megjelentette a klasszikus zenemű progresszív rock-átiratát. Ezzel a kis kitérővel a kiállítás képein szereplő művészekhez kanyarodott vissza Bánhidy tanár úr. Hangsúlyozta, hogy Jimi Hendrix zenéje lényéből fakadt. Mind a mai napig valóságos kulturális ikonnak számít. A képek mellett a zene is szerepet kapott a megnyitó műsorán. Szabó Sándornak köszönhetően ízelítőt kaptunk művészetéből. A magyar gitárművész, zeneszerző a sokhúros, különleges gitárok mestere, zenekutató. A zeneszerzés és a komponálás mellett egy rendkívül igényesen berendezett hangstúdiót is vezet. 2002 óta fő szervezője a hazánkban évente rendezett Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztiváloknak. 2017. május 13-án és 14-én Esztergom adott otthont a koncerteknek. Zárásként a kiállító művész, Magyar Miklós kért szót. Megköszönte a lehetőséget, hogy kiállíthatta festményeit. Különösen nagy örömet jelent számára az, hogy a Gitárzenei Fesztivál keretében került sor a bemutatkozásra. Nagy élmény olyan gitárosokat látni és hallani, akik egyediek és egyéniek.
Az ünnepi műsor után a kiállítás megtekintése következett,az alkotásoké volt a szó. Az elemzésekben segítségére volt a művész az érdeklődőknek. Magyar Miklós nagyszerű jazzportrékat fest.Több képen örökítette meg Jimi Hendrixet, de feltűntek a társművészetek képviselői is: John Mayall, Chick Corea, Eric Clapton, Frank Zappa, Miles Davis, Luciano Pavarotti, Carlos Santana. A kor – a 20. század második fele – szellemiségét kifejező, lüktető, élő tematikát igen sokszínűen dolgozza fel Magyar Miklós. A portrék mellett olyan képeket is fest a művész, amelyeken a muzsikuson kívül annak lemezére vagy szerzeményére való utalásokat helyez el, és ezzel az adott művészt is behatóbban jellemzi: Allegro Barbaro –Bartók Béla és az Emerson, Lake & Palmer emlékére, Jelzálog a kincses szigeten – a Keith Jarrett kvartett emlékére.Ejtsünk néhány szót a kiállítás címéről is, ennek is érdekes a magyarázata. Homokvárak (Castles Made of Sand), Bíbor ködben (The Purple Haze) Jimi Hendrix egy-egy zeneszámának címét rejti.
Ajánljuk a tárlat megtekintését, amely június elejéig várja az érdeklődőket. Reméljük, hogy Magyar Miklós még sok hasonló képpel fogja megörvendeztetni a jazz rajongóit. Munkájához ezúton is jó egészséget és sok sikert kívánunk!

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor