Rate this item
(0 szavazat)

fti 8.jpg - 60.28 KbAz esztergomi Művelődés Háza adott otthont annak a sikeres, teltházas koncertnek, amelyen a Sic Transit Folk Műhely lépett a közönség elé 2017. május 12-én. Az együttes repertoárjában elsődleges szerepet kapnak a magyar népdalok, így koncertjeiken rendre e népdalok sajátos hangszerelésű feldolgozása hallható. Ez alkalommal a zenekar vendége a Balassa Bálint Vegyeskar volt Reményi Károly vezetésével. Az est zenei és műfaji határokon átívelve idézte fel Kodály munkásságát.

Az idei évben, Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulóján, a zenekar „Kodály nyomán" címet viselő tematikus műsorral készül, amelynek gerincét a „Mátrai képek" Kodály-kórusmű eredeti népdalainak feldolgozása adja több ismert Kodály-gyűjtés és Kodály-feldolgozás mellett. A zenekar célja a magyar népdalok életben tartása. Elképzelésük szerint ehhez játszani kell a népzenét, de úgy kell előadni a mai kor emberének, hogy azt a magáénak érezze, tehát kicsit másképp kell zenélni. Az előadásból hiányoznak az autentikus népi hangszerek, a fémes hangzás a jellemző. Elsőként a Balassa Bálint Énekkar előadásában csendültek fel a Mátra vidéki népdalok. A nagyszabású vegyeskari művet – Mátrai képek – adta elő a kórus Reményi Károly vezényletével. A zeneszerző eredeti formájában hagyta meg a népdalokat, amelyeket a kísérő szólamok hol alátámasztanak, hol pedig körbeöveznek. Ezt követően került sor a Sic Transit Folk Műhely előadására, amelynek során a kórusmű különböző karakterű népdalai a klasszikus rockhangszereken szólaltak meg. A zenekar tagjai: Orosz Róbert – ének, Torma László – gitár, Vereckei Kálmán – gitár, Sárosi Attila – basszusgitár, Jászberényi Károly – dob. Az előadás autentikus néptáncbetétekkel egészült ki. Fülöp Antónia és Tóta Attila táncosokat láthattuk, akik a Szentgyörgymezői Olvasókör Váralja Néptáncegyüttesében is táncolnak. A műsort két közismert Kodály-feldolgozás zárta, a Székely keserves és az Esti dal hangzott el a zenekar előadásában. A koncert a csodaszép Esti dal „hagyományos” változatával zárult az énekkar közreműködésével.
Az együttes – a Sic Transit Folk Műhely – a régi magyar népi dallamvilágot szólaltatja meg mai hangzással. Nevük egy latin mondásból ered – Sic transit gloria mundi (Így múlik el a világ dicsősége). Céljuk, hogy a magyarság és népművészetünk dicsősége ne múljon el. Így legyen!

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor