Eger rejtett szépségei

Írta: Szabó Lászlóné 2017. május 19. péntek, 11:14
Rate this item
(0 szavazat)

fti 6.jpg - 68.54 Kb„Eger és környéke” címmel nyílt meg Bangó Miklós festőművész akvarelljeiből és grafikáiból rendezett kiállítás az esztergomi Prímás Pince éttermében 2017. május 12-én. Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel az ünnepség helyszíne, amelyen a barátok és volt tanítványok mellett megjelent Esztergom több, művészethez értő, művészetet kedvelő személyisége is. A rendezvény megszervezésében közreműködött a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület (MBKKE) is.

A megnyitóra érkező vendégeket Szegő Csaba zenéje fogadta csodálatos összhangot teremtve a kiállított képek és a felcsendülő zeneszámok között. Köszöntőjében Bánhidy László alpolgármester úr kihangsúlyozta, hogy Bangó Miklós olyan művésze Esztergomnak, akit sokan szeretnek és tisztelnek. A képzőművészek, a pedagógusok és a diákok körében a tekintélyt tehetségével és kitartó munkájával érdemelte ki. A tanítás mellett szívesen foglalkozott a képzőművészetre fogékony tanulókkal, főiskolai hallgatókkal. Festett, rajztáborokat vezetett, kiállításokat szervezett. Munkája eredményeként tanítványai közül többen léptek művészi pályára. A folytatásban a kiállított alkotásokról szólt néhány szót. Elmondta, hogy a képeken Eger rejtett és sokak által ismert szépségeit tárja elénk a művész. Jól ismeri Eger városát a művész, mert a főiskolai tanulmányok alatt több évet töltött el itt. Feltűnnek a népies barokk városrészek, amelyek sok esetben Esztergomot idézik. Wernke Bernát költő saját versével köszöntötte a kiállító művészt. A költemény címe: Eger városának szilaj rákiáltásán.
A kiállítást dr. Bárdos István művelődéstörténész nyitotta meg. A bevezetőben elmondta, hogy Bangó Miklós művészete Esztergomhoz kapcsolódik. Több alkalommal csodálhattuk meg akvarelljeit, grafikáit, amelyeken a számára kedves Esztergom jellegzetes házainak, épületeinek lírai megfogalmazását tárta elénk. A mai tárlat képein ifjúsága fontos városának szépségeit mutatja be a posztimpresszionizmus jegyében. Többféle technikát alkalmazott a művész a művek elkészítése során. Az akvarell mellett tűfilcet, akrilt, grafitot is felfedezhetünk az alkotásokon. Ezután a kiállított képeket ajánlotta a közönség figyelmébe. Javasolta, hogy a képek megtekintése során Demjén, Egerszalók, Egerszólát útvonalon közeledjünk Egerhez. Ezt követően tegyünk képzeletbeli sétát a város ódon utcácskáiban. Barokk és copf stílusban épült templomok tekintenek ránk a képekről. A vár környékén tett barangolás emlékeit is megörökítette a művész. A történelmi emlékek mellett felvillannak a város modern épületei is. A kiállításon szívet-lelket gyönyörködtető, emberléptékű alkotások várják a közönséget. A megnyitóbeszéd után Bangó Miklós kért szót, hogy köszönetét fejezze ki a megnyitóünnepségért és a lehetőségért, hogy kiállíthatta alkotásait. Elmondta, hogy tanári pályája Egerből indult. Visszatérve ebbe a kedves városba, felidéződtek a régi évek. Sok téma ötlött fel benne – különböző házak, utcák, sikátorok, templomok, a vár, az egyetem, a székesegyház –, ezeket igyekezett megfesteni. Meghatódva mondott köszönetet a közreműködőknek, az érdeklődőknek, akik megtisztelték jelenlétükkel és részvételükkel a megnyitót. Megtekintve a tárlatot, érezhető volt, hogy a művész nagyon szereti Egert. A képek nyugalmat és harsogó színeikkel életvidámságot árasztanak. A lélek, az értelem és a gondolat sugárzik a néző felé. Rejtelmes, hideg színeivel hívja fel magára a figyelmet a „Székesegyház havasan” című kép. A festményeken az alapszínek kerülnek előtérbe, a piros, sárga, kék az uralkodó. Egy derűs városka képe elevenedik meg általuk. Élénk színekkel, finom árnyalatokkal mutatja be a táj szépségét a művész. Különösen jól szemlélteti ezeket az „Egerszólát” és a „Tavaszi ébredés” című alkotás. A 47 festmény mellett 8 grafika is kiállításra került. Minden mű a város és a természet szeretetéről tanúskodik.
Sok nagyszerű kép került kiállításra. Minden művészetet kedvelőnek ajánljuk a tárlat megtekintését, amely 2017. június 10-ig látogatható. Az alkotások derűt, nyugalmat sugároznak, felüdülés a képek között sétálni.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor