Rate this item
(0 szavazat)

fti 4.jpg - 72.04 KbJubileumi (50.) részéhez érkezett 2017. május 9-én az „Esztergom és környéke kincsei” című előadássorozat, amely arra vállalkozott, hogy tárgyi és szellemi örökségünk kevéssé ismert területeire hívja fel az érdeklődők figyelmét. A szervezők, a Laskai Osvát Antikvárium tulajdonosai – Mezeiné Tomorszky Mária és Mezei Attila – igen változatos programmal várták a közönséget hétről hétre. Nagyon jó érzékkel választották ki az érdeklődésre számot tartó témákat és azok szakértő, neves előadóit. Az ötven előadás helyszíne a Szent Adalbert Központ volt.

A jubileumi előadásra dr. Erdő Péter, bíboros, prímás esztergom-budapesti érseket kérték fel a szervezők. Ez alkalommal mint teológus, kánonjogász, egyetemi tanár szólt a megjelentekhez. Tudományos munkájának eredményeként eddig mintegy 250 tanulmánya és 20 kötete jelent meg, köztük több, az egyházjoggal foglalkozó mű. Ezen az estén az egyházi ítélkezés történetéről szólt a középkorba vezetve vissza a hallgatóságot. Az előadás témáját a könyvek oldaláról közelítette meg. A kánonjog történetének bemutatásához a jogforrások szolgáltak segítségül. Az előadás első részében történeti áttekintést adott az egyházi bíróságok középkori működéséről hazánkban. Ennek során kitért arra, hogy ezek miként működtek Esztergomban, ahol az általános helynöki bíróság volt a jellemző. Városunk mellett még Pozsonyban és a Szepességben működött a prépost bírósága. Az előadás második részében az egyházjog forrásainak gyűjteményeiből mutatott be néhányat. Az egyes gyűjtemények – bírósági rendtartás, formulás könyvek – ismertetése során a szerzőket és a keletkezés problémáit, a művek felépítését is elénk tárta. Utalt ezen források kulturális hátterére és utóéletére is. Ismét meggyőződhettünk arról, hogy városunk milyen gazdag történelmi emlékekben. Az időrend szerint egybeállított okmányjegyzékek (regesta), oklevelek, akták megtalálhatók az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárban. A jubileumi előadás során közreműködött Pálmai Árpád egyházzenész, karnagy, akinek előadásában középkori dallamok csendültek fel.
Reméljük, hogy ez a népszerű előadássorozat tovább folytatódik. A részvétel az előadásokon ingyenes, az aktuális témákhoz kapcsolódó könyvek a helyszínen megvásárolhatók. Minden alkalommal azt tapasztaltuk, hogy büszkék lehetünk városunkra, amely igen gazdag szellemi, kulturális értékekkel rendelkezik. A Mezei házaspárnak további sikeres előadásokat kívánunk!

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor