Rate this item
(0 szavazat)

ftj 7.jpg - 71.35 KbKönyvbemutatóra került sor az esztergomi Laskai Osvát Antikváriumban 2017. április 26-án. Az irodalom barátai dr. Horthy László: Monte Grappától a tengerig című kötetével ismerkedhettek meg. A könyvet az író fia, Horthy Ákos mutatta be Záhonyi András közreműködésével. A lazán összefüggő történetek az I. világháborús harctéri emlékeket, az olasz fogságban töltött időszakot tárja az olvasók elé igen olvasmányos formában.

A megjelenteket Mezeiné Tomorszky Mária köszöntötte a házigazdák nevében. Majd Baranyi Krisztina, a Fríg Kiadó tulajdonosa mutatta be a kiadó tevékenységét. Olyan könyvek megjelentetésével foglalkoznak, amelyek szerzői múlttal kapcsolatos témákat dolgoznak fel, felfedezéseket mutatnak be akár több ezer évre visszatekintve. Szívesen jelentetik meg az írástörténet kutatásával foglalkozó kiadványokat, valamint a magyarság szellemi múltjának feltárását célzó munkákat. Néhány képet mutatott be arról a vidékről, ahol Horthy László katonaként szolgált. Az olasz Monte Grappa (1775 m) tetején hősi emlékmű található (osszárium), amelyet annak a több tízezer olasz és osztrák–magyar elesett katona emlékére állítottak, akik 1918-ban ezen a vidéken harcoltak. Ezt követően rövid részletet láthattunk Gulyás János Balázs Béla-díjas filmrendező dokumentumfilmjéből. A rendező ellátogatott a helyszínre, és dokumentumfilmben emlékezett meg erről a korról.
A kötetet Horthy Ákos és Záhonyi András beszélgetése nyomán ismerhettük meg. Az író, Horthy László (1899-1973) gyakran az események után több évtizeddel is, meglepő pontossággal, hitelességgel idézte fel az olasz harctéren és az albániai fogolytáborban töltött éveket. Az elbeszélések által a katonaélet ünnepeiről, hétköznapjairól kapunk értékes beszámolót. Horthy László 15 éves volt, amikor kitört az I. világháború. „Elhangzott a bölcs császári jóslat, amiben őszi lombhullás és a katonák hazatérése volt, de a vármegyei tisztviselő jóslata valahogy igazabb lett: még téged is elvisznek fiam.” (Részlet a Horthy Ákos által írt Utószóból) A történetek egy része, a hazatérést követően, 1921-ben íródott, de találkozhatunk olyan elbeszélésekkel is, amelyeket 1957-ben, illetve 1964-ben vetett papírra írójuk. Az írások többségében a sötét tónus az uralkodó, sok az olyan történet, amelyek az éji homályban játszódnak. „Igen, ez a háború, ez a fogság, ez a hazától, a szeretteinktől való kényszerű távollét, a halálba vagy legalábbis a halálközeliségbe tett Nagy Kirándulás.” (Részlet Domonkos Lászlónak a kötethez írt Előszavából) A könyv 26 elbeszélést tartalmaz, a Fríg Kiadó gondozásában látott napvilágot.
A kötet egy izgalmas I. világháborús hadinapló az iskolapadból egyenesen az olasz harctérre kerülő, Balassagyarmatról származó fiatalember tollából, aki élete alkonyán elkerülhetetlenül szükségesnek érezte az utókorra hagyni mindazt, amit a harctéren átélt.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor