Szövött idők

Írta: Szabó Lászlóné 2017. március 31. péntek, 17:09
Rate this item
(0 szavazat)

ftp 4.jpg - 49.58 KbAz esztergomi Keresztény Múzeumban 2017. március 25-én nyílt meg Hegyi Ibolya kárpitművész „Szövött idők” című emlékkiállítása. A gobelinművészet egyik kiemelkedő alakja volt Hegyi Ibolya. Kontsek Ildikó – az intézmény igazgatója – köszöntötte az emlékező közönséget. Beszédét személyes élmények felidézésével kezdte. Több alkalommal dolgoztak együtt kiállítások rendezése és különböző kiadványok összeállítása során. Köszönetet mondott az emléktárlat kurátorának, Semsey Rékának, aki az Iparművészeti Múzeum munkatársa.

Vári László leletmentő munkája tette lehetővé, hogy az emlékkiállítás teljes képet adjon az életműről. A művésznő családjával együttműködve számos, eddig még nem látott tervek, kisebb méretű munkák kerültek bemutatásra a tárlaton a nagyméretű művek mellett. A magántulajdonban lévő alkotások mellett a Szombathelyi Képtár, a székesfehérvári Szent István Múzeum és a Raiffeisen Bank is kölcsönzött műveket a kiállításra. Horányi Attila művészettörténész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense mondott megnyitóbeszédet, amelynek során a kiállítás címét értelmezte, miszerint a szövött idő fogalma a kiállított alkotások központi kérdése. A művészt a tárgyak struktúrája érdekelte, az idő – test – tér viszonyaiban gondolkozott. A kárpitszövés hosszadalmas eljárását – a tárggyal töltött időt – minőségi időként értelmezte a modernizmus szemléletéből kiindulva. Méltatta Hegyi Ibolya munkásságát, amelynek fő jellemzői a rend, a koncentráltság, a múlt tisztelete. A megnyitót a Flautett Fuvolakvartett műsora tette teljessé. Olyan művek hangzottak el, amelyek Hegyi Ibolyához is közel álltak. Az ifjú zenészek remek játéka, műsorválasztása jól illeszkedett a megnyitóünnepség meghitt hangulatához.
A kiállítás megtekintésével, baráti beszélgetéssel folytatódott az est programja. A kárpitok szemügyre vétele során fülünkben csengtek Horányi Attila szavai: „Élőben kell látni a munkákat… nem a látvány, hanem a kép válik fontossá.” A nagy múltú műfajt, a klasszikus kárpitművészetet, bravúros technikai tudással újította meg Hegyi Ibolya. Az általa felhasznált anyagok közül a legfontosabb a gyapjú és a selyem, emellett dolgozott lennel és fémszállal is. Ezekből a csillogó anyagokból készültek azok a kárpitok, amelyeken a Föld, az ég, a világűr látható.
A 2016-ban elhunyt művésznő méltatásában András Edit művészettörténész így írt: „Ahogy ő fogalmazott, első látásra szerelembe esett evvel az embert próbáló műfajjal, s éppoly magas színvonalon művelte, mint 17. századi klasszikus elődei. Nem volt próféta a saját hazájában, miközben a nemzetközi színtér a legnagyobbak között tartotta számon. […] Ferenczy Noémit tekintette szellemi mesterének: vele együtt vallotta és művelte a művészi szándék és a mesterségbeli tudás szimbiózisát.” Ajánljuk a tárlat megtekintését, amely 2017. június 5-ig látogatható.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor