Rate this item
(0 szavazat)

fts 2.jpg - 59.40 KbA XXXII. Balassi Bálint Kulturális Napok nyitórendezvényeként 2017. március 10-én a Kerületi Alkotókör tagjainak kiállítása nyílt meg Párkányban, a Barta Gyula Galériában. Az Alkotókör tavaszi tárlatának megnyitói évek óta jelzik a március 15-i rendezvénysorozat és a Balassi Bálint Kulturális Napok kezdetét a felvidéki városkában. A rendezvénysorozatot a Csemadok Párkányi Alapszervezete és az Érsekújvári Területi Választmány közösen szervezte meg.

A Füzike citerazenekar hangulatos műsorral köszöntette a megjelenteket, majd Boócz Mária, a Csemadok helyi vezetője üdvözölte a vendégeket. Néhány szóval felvázolta az idei Kulturális Napok programját. Ingyenes filmvetítésre (A lovasíjász), könyvbemutatóra, történelmi vetélkedőre várják az érdeklődőket. Ünnepi megemlékezést is tartanak március 15-e alkalmából, valamint a Költészet Napján verses bemutatót rendeznek.
Ezt követően Baranovics Róbert – a Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola igazgatója, a Kerületi Alkotó Kör művészeti vezetője – nyitotta meg a tárlatot. Elöljáróban elmondta, hogy 17 alkotó munkáját láthatjuk a kiállításon, akik megosztják belső világuk egy szegletét a közönséggel. Az alkotások sok egyéni üzenetet hordoznak, ezek megfejtése izgalmas feladat lehet mindenki számára. A képeken az ember áll a középpontban, mert a művész átlényegítve mutatja be az emberi lelket. Az itt kiállított munkák megragadják az érdeklődők figyelmét sokszínűségükkel, technikai, műfaji, stílusbeli változatosságukkal. Az önkifejezési mód legkülönfélébb megoldásait követhetjük nyomon. A témafeldolgozás is változatos. Láthatók zsánerek, tájképek, csendéletek, portrék. A klasszikus fényképek mellett megjelentek a számítógépes feldolgozású fotográfiai, grafikai alkotások. Megcsodálhatunk olaj-, akril-, akvarellképeket, de a pasztell változatos színárnyalataiban is gyönyörködhetünk. Felsorolta a 17 alkotót: Bajtek Márta, Baranovics Róbert, Borsányi Magdolna, Bugyács Sándor, Csongrády Zsófia, Gergely Mária Terézia, Győrik István, Gyűgyi László, Jasztrabszky Zsuzsanna, Kačinecová Ingeborg, Kaplánová Anna, Németh Valéria, P. Jablonszky Éva, Psenák József, Szekér Izabella, Tárnyik Marianna, Zahovay Ernest. A közönség tapssal köszöntette azokat, akik személyesen is megjelentek. A kiállító művészeket egyenként nem méltatta az előadó, mivel nehéz szavakkal megközelíteni egy művészi alkotást. A szemlélőre bízta, hogy melyik az, amely elnyeri a néző tetszését, és olyan lelki folyamatokat indít el, amelyek a szép megragadásához, a mondanivaló megértéséhez vezetnek. Az elhangzott gondolatok jegyében ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a kiállítást.
1993 óta, a Városi Galéria megnyitásától sok év telt el. Ez az időszak azt bizonyítja, hogy Párkányban igény van rendszeres képzőművészeti kiállításokra, hazai és külföldi művészek bemutatkozására. Példaértékű az a tevékenység, amelyet a kortárs képzőművészet népszerűsítéséért tesznek, ezen belül a helyi alkotók megismertetéséért. „Azt hiszem, a párkányi közönség értékelő odafigyelése, érdeklődése motiválóan hathat képzőművészeink további alkotókedvére, lelkesedésére, ezáltal fejlődésére is” – mondta Baranovics Róbert egy korábbi megnyitó alkalmával. A képzőművészeknek további munkakedvet, újabb ötleteket kívánunk. Ajánljuk a tárlat megtekintését, amely április elejéig látogatható.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor