Rate this item
(0 szavazat)

fts.jpg - 370.04 KbDóka Péter látogatott el hozzánk 2017. március 13-án egy író-olvasó találkozóra, amelyen ötödikes és hatodikos diákok vettek részt, velük beszélgetett az író. Dóka Péter 1974-ben született Budapesten. 9-10 évesen kezdett el rövidebb, kitalált történeteket írni, bár – saját bevallása szerint - nem volt jó tanuló. Megkérdezte a gyerekektől is, hogy ők milyen jegyeket szoktak kapni, és hogy szerintük mi kell ahhoz, hogy valaki író legyen? A gyerekek rengeteg dolgot felsoroltak: fantázia, szókincs, olvasás, akaraterő, ihlet, (múzsa), papír/laptop.

Itt a technikai kérdések kapcsán szóba jött Robinson is,- és az író elmondta, hogy koromból és vízből is lehet tintát csinálni – valamint Faludy György, akinek a recski munkatáborban sem papír sem íróeszköz nem állt rendelkezésre, a költő ott született verseit a társai segítettek emlékezetben tartani, mindenki megtanult pár sort vagy versszakot, és kiszabadulásuk után a társak együttműködésével kapták meg ezek a börtönversek mai formájukat.
Dóka Péter elmondta, hogy jelenleg a Móra Könyvkiadó irodalmi szerkesztője, első könyve Az ellopott zsiráf címmel jelent meg, amelyben egy olyan nagypapa szerepel, amilyenre mindig is vágyott, aki „vidékről érkezett, pipázik, hatalmas bajusza van, és imádja a pacalpörköltet.” Kivel volt már olyan, hogy nem történt meg vele valami, de elképzelte, hogy megtörténik? - kérdezte az író a gyerekeket. A gyerekek sok mindent már elképzeltek eddigi életük során: hogy repülnek, tudnak teleportálni, varázsolni, vagy elképzelték, mi lenne, ha bizonyos nyelvek nem léteznének, ha nem halnak ki a dinoszauruszok, ha megállna az idő, ha nem lett volna orosz megszállás, ha lehetséges lenne az időutazás. Az írás pontosan így kezdődik, folytatta Dóka Péter, hogy az embernek van egy valósága, ami nem túl izgalmas, és elképzeli, mi lenne, ha…
A Hogyan lettem médiasztár? című könyve egy problémás gyerekről szól, akinek válnak a szülei. A kék hajú lány c. könyv kapta a legjobb kritikákat. Ez a könyv két gyerekről szól; egy 12 éves fiúról, aki a születésnapjára csak olyan ajándékot kap mindenkitől, aminek nem örül igazán, és a kék hajú lányról, aki „mindig vámpírokat rajzol, fekete a körme, és kerekes székben ül.”
Végezetül szó esett a Sajtkirály c. mesejátékról, amiért az író 2015-ben Csukás István-díjat kapott, és a közeljövőben fogják bemutatni a dunaújvárosi színházban.

A fotót Steindl Nóra készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor