Rate this item
(0 szavazat)

ftu.jpg - 71.53 KbBeszélgetéssel és dedikálással egybekötött könyvbemutatóra került sor Esztergomban 2017. március 3-án a Kolping Katolikus Középiskola Dísztermében. Beer Miklós püspök atya legújabb interjúkötetével ismerkedhettek meg az érdeklődők. A könyv az elmúlt évben, a karácsonyt megelőzően jelent meg a „Szeressek ott, ahol gyűlölnek” című kötet folytatásaként.

A megjelenteket Gengné Valachi Margit, a Kolping Iskola igazgatónője üdvözölte, valamint köszöntötte Romanek Etelka polgármester asszonyt is. Az új kötettel egy beszélgetés keretében ismerkedtünk meg. Beer Miklós püspök atya a tőle megszokott közvetlen hangon, derűvel és bölcsességgel válaszolt Bánhidy Vajk kérdéseire. A korábbinál is több személyes történetet tartalmazó könyvet Réti József szerkesztette. A kötet azokból a magánbeszélgetésekből állt össze, amelyeket a püspök atyával folytatott. A beszélgetés során a váci megyéspüspök a teremtésről, a lélekről, a feltámadásba vetett hitről elmélkedett. Elmondta gondolatait a gondviselésről, az ifjúság körében megélt sokéves tapasztalatairól. Megtudtuk, hogy a könyv borítója is a cserkész vízitúrák emlékét idézi. A Duna ebben az esetben egy metafora is, ez a környezet élete meghatározója. Válaszaiban nem kerülte meg a kényesnek, tabunak számító kérdéseket sem, közéleti problémákról is őszintén fejtette ki véleményét. „A megszólalás mindig felelősséggel jár. Nem azt kell mondanunk, amit hallani szeretnének, hanem ami ránk van bízva az Úristen üzenetében.” - mondta Beer Miklós. Hallhattuk gondolatait a menekültügyről, a kereszténység jövőjéről, a politikai megosztottságról. Kihangsúlyozta, hogy igen elfogult Ferenc pápával kapcsolatban, aki mindig a szolidaritást helyezi előtérbe.
A beszélgetés befejező gondolatai már a húsvéti előkészületekre vonatkoztak. A püspök atya idézte Ferenc pápa üzenetét, amelyben arról szól, hogy a nagyböjt megtérésre hív bennünket, arra kaptunk meghívást, hogy visszatérjünk Istenhez teljes szívünkkel. „Úgy kell élnünk, ahogy Jézus élt. Az ő példája elvezet a Golgotára és a Feltámadásra is” - mondta Beer Miklós. Ezekkel a gondolatokkal zárult a beszélgetés.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor