Esztergom a 60-as években

Írta: Szabó Lászlóné 2017. február 01. szerda, 14:10
Rate this item
(0 szavazat)

fuf.jpg - 59.47 KbSzentessy László grafikusművész festményeiből rendezett kiállítás megnyitójára és grafikai albumának bemutatójára került sor 2017. január 27-én az esztergomi TÁR-LAK Szalonban. Szentessy László esztergomi születésű. A magát esztergominak valló grafikusművész jelenleg Tatán él, de tagja az Esztergomi Művészek Céhének, csoportos kiállításaikon rendszeresen részt vesz. Az elmúlt években önálló kiállításokon is bemutatta alkotásait városunkban, többek között a TÁR-LAK Szalonban is.

A népes közönséget Soós Kadocsa, a szalon tulajdonosa köszöntötte. Üdvözölte a megjelent képzőművészeket, akik jelenlétükkel megtisztelték a megnyitót. Elmondta, hogy az ilyen jellegű tárlatok mindig örömmel töltik el, mert Szentessy László képei híven tükrözik a szalon szellemiségét. Meszes Balázs, az önkormányzat Idegenforgalmi és Kulturális Bizottságának elnöke is szólt az egybegyűltekhez. Lévai Ádám képgrafikusművész nyitotta meg a kiállítást, és mutatta be az albumot. A megszokottól eltérőnek nevezte a kiállított képeket, mivel Szentessy Lászlót úgy ismertük meg, mint aki grafikákat, tollrajzokat, linómetszeteket készít. Ex libriseit számos hazai és külföldi tárlaton mutatta be. Irodalmi műveket is illusztrált. Ezen a tárlaton tataiként, esztergomi sétára invitálja a közönséget. Színpompás világ tárul elénk, a képeken feltűnnek Esztergom rejtett szépségei: a Várhegy, a Duna-part, a Szent Tamás-hegy házai, a strand árnyas parkja. A kiállított képek az 1960-as, 70-es években készültek, pasztelleket és akvarelleket láthatnak az érdeklődők. A kiállító művész képi felfogásában azóta változás történt, ugyanis szívesebben készít tusrajzokat, grafikákat. Az életműalbumba az elmúlt ötven év rajzait, grafikáit gyűjtötte össze egy csokorba a szerkesztő, valamint alkalmi grafikákat, linómetszeteket és ex libriseket. Lévai Ádám azt is elmondta, hogy a művész 77. születésnapjára – „kéthetesként" – kiállítást szerveztek a tatai Gútay Galériában, amiből végül egy átfogó bemutatkozás kerekedett.
Szentessy László köszönetet mondott a lehetőségért, hogy kiállíthatta alkotásait, amelyekkel színesebb oldaláról mutatkozhatott be szülővárosában. Számára is egy időutazás a tárlat megtekintése, a festési technikák és a képszerkesztés terén. A sok színes kép között elhelyezte a Balassa Bálintról készült tusrajzot, amely a mai művészi felfogást tükrözi.
A tárlat megtekintése következett. Az idősebb korosztály számára különleges élményt jelentettek ezek a képek, hiszen ifjúságuk helyszínei, az iskolák, a város akkori, nevezetes épületei tűntek fel: a piac, a strandbüfé, és a téglagyár a Kukländeren. A belső teremben a Szent Tamás-hegyről készült alkotásokat láthattuk. Érdekessége a képeknek, hogy tussal kihúzta a kontúrokat a művész, ezzel színes ablakok benyomását kelti, fokozva a színek élénkségét. Rátaláltunk a Balassa Bálint-portréra is, amely rendkívül részletgazdag, aprólékosan kidolgozott alkotás.
A Szentessy László művészetét bemutató albumban Wehner Tibor művészettörténész összegzi az alkotó pályáját. Korábban így nyilatkozott: „Szentessy László mindig a múlt igézetében alkotott, úgy figyelt a jelenre, hogy közben letűnt korszakok eseményeit, személyeit idézi meg.” Ezekkel a gondolatokkal ajánljuk a tárlat megtekintését, amely 2017. február 10-ig látogatható.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor