Orgona az ingoványban

Írta: Szabó Lászlóné 2016. november 24. csütörtök, 18:36
Rate this item
(0 szavazat)

fzk.jpg - 62.46 KbKülönösen szép, lírai hangvételű estében volt részük mindazoknak, akik 2016. november 17-én eljöttek a szentendrei P’Art Moziba, Orgoványi Anikó Vándorlás című verseskötetének bemutatójára. Török Katalin művészeti író kérdéseire válaszolva Orgoványi Anikó őszintén vallott önmagáról, a művészetekhez fűződő kapcsolatáról, kötődéseiről, örömeiről és megpróbáltatásairól. Sajátos hangulatot kölcsönzött az estnek az, hogy a művésznőt a lakóhelye és munkája Szentendréhez köti. A közönség soraiban kedves barátai, ismerősei ültek. A beszélgetést sok-sok vers egészítette ki, amelyeknek előadásában közreműködtek: Kertész Kata színművész, a Kreatív Színházi Stúdió növendékei és Wernke Bernát költő.

A beszélgetés egy rövid bemutatkozással kezdődött. Orgoványi Anikó sokoldalú művész. Minden eszközt megragad, hogy kifejezze gondolatait. Ezért ír verseket, novellákat és meséket, amelyek különböző folyóiratokban jelentek már meg. Megalapítója a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalomnak. Elsősorban pedagógusnak vallja magát. Első önálló verseskötete 2011-ben jelent meg „Lopózz mellém” címmel a pomázi kötődésű Kráter Kiadónál. Grafikáit közölték már különféle kiadványokban, saját köteteiben is találkozhatunk rajzaival, festményeivel. A bemutatásra kerülő kötet – Vándorlás – a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület (MBKKE) gondozásában jelent meg 2016-ban. Ezt követően a gyönyörű rímekbe szedett versekből hallhattunk néhányat. A négy vers különböző témákat villantott fel a kötetből. Orgoványi Anikót foglalkoztatják a társadalom aktuális kérdései, gyakran érinti ezeket alkotásaiban. Drámai előadásban hangzott el a Gyertek haza! című vers, amely a külföldre vándorolt honfitársainkhoz szól. Élete szorosan kötődik Szentendréhez, Pro Urbe Díjjal tüntették ki. A Szentendre édes kis szívem dallamosságával, ritmikai bravúrjaival azonnal a kedvencünk lett. Barcsay mester a tanára volt, sokat köszönhet neki a művésznő, akinek rajzin, festményein mindmáig érződik a mester hatása. Azóta is a konstruktív irányvonalat követi. A Szentendrei Mozaik Barcsay Jenő festőművész emlékére íródott. Érzelmeiről és kétségeiről is vall verseiben, és őszinte szavak hangzottak el ezen az estén is. A Félelem című vers a fekete és a fehér, a jó és a rossz ellentétére épül.
A beszélgetés más irányban folytatódott. A kötődéseiről mesélt Anikó, akit szoros kapcsolat fűz több magyar településhez. Megírta a himnuszukat, és több versében is megemlékezik róluk. Bácsalmási származású, de nagyon ragaszkodik Madarashoz is. A neve Orgoványhoz köti. Anikó a nyelvi játékokat már gyermekkora óta kedveli és műveli, nevének eredetét a címben szereplő nyelvi bravúrral oldotta meg. A szóösszevonás eredménye „Orgovány”. Esztergom is a kedves városok egyike. Az Esztergomi Oroszlánhoz című versét és a magyar mandala stílusban készült, azonos című festményét Esztergom városának ajándékozta a művész. Ismét versek következtek. Elhangzott a Kapocs, Egyszerűen – Nagyszerűen, amelyek a művész érzelmi gazdagságáról tanúskodnak, a versek személyes élményekből táplálkoznak. A kötet címadó versét, Vándorlás, férfi és női hang szólaltatta meg. Korunk égető problémája a migránskérdés, mert a félelmetes, arctalan tömeg elözönli Európát.
Zárásként a verseskötet került a beszélgetés középpontjába. Hat tematikus egység található a kötetben: Illúziók – Elvesztegetett idő – Kötődés – Kör – Színek – Vándorlás. Néhány vers Anikó előadásában is elhangzott. A bemutató dedikálással és baráti beszélgetéssel ért véget.
Lendület, derű, energia sugárzik Orgoványi Anikó személyiségéből. Köszönjük a felejthetetlen estét a művésznőnek és a közreműködőknek. Befejezésül idézzük az impulzív és tenni vágyó művész szavait: „Életem valamennyi területére jellemző a »szárnyalás«. Remélem, hogy a szabadságvágyban szárnyaló lélek, gondolat és tett alkotásaimban is kifejezésre jut, s másokat is életörömmel tölt el. E belső kisugárzás által boldogságot okozni a befogadókban, ez ad igazi értelmet önkifejezésemnek.”

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor