Vándorlás

Írta: Szabó Lászlóné 2016. november 10. csütörtök, 23:45
Rate this item
(0 szavazat)

gaf.jpg - 80.16 KbOrgoványi Anikó új verseskötetének bemutatójára került sor 2016. november 3-án, Budapesten, a Magyar Írószövetség Könyvtárában. A Vándorlás című kötet a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület (MBKKE) gondozásában jelent meg. Kondor Katalin újságíró, volt rádióelnök mutatta be a könyvet és íróját a szerzővel beszélgetve. Orgoványi Anikó az élet különböző területein tevékenykedik. Egyaránt otthonosan mozog képzőművészeti, irodalmi és zenei területen. Költő, író, képzőművész egy személyben. Kiadványaiban grafikáival is találkozhatunk. Eddig megjelent két verseskötetének címlapján saját festménye található.

Kötetlen, jó hangulatú, kellemes beszélgetés alakult ki a könyv bemutatása során. A művésznő és Kondor Katalin személyes jó barátok, így a beszélgetés a korábbi, közös élmények felidézésével indult. Az első kérdés a verseskötet címére vonatkozott. A „vándorlás” szó utal arra, hogy életünk során csak átutazók vagyunk a Földön, de értelmezhető napjaink népvándorlásaként is. „…konkrét helyen, s konkrét időben keresünk valamit, keresünk valakit: bizonyosságot e világi vándorlásunk értelmére…” (Részlet a kötet hátlapszövegéből, Kaiser Lászlótól). A beszélgetés során választ kaptunk arra a kérdésre is, hogyan lett költő Orgoványi Anikó, lehet-e a költészetet tanulni. Megtudtuk, hogy a művésznőt sokat foglalkoztatja a haza sorsa, mert neveltetésének köszönhetően erős benne a hazafias érzés. Versei személyes élményekből táplálkoznak. A beszélgetést megszakítva, a kötet verseiből hallhattunk Wernke Bernát költő tolmácsolásában. Elhangzott az Illúzió és a Félelem című költemény. A kötet címadó versét a szerzővel közösen adta elő. Korunk égető problémája a migránskérdés, mert a félelmetes, arctalan tömeg elözönli Európát. Megdöbbenéssel hallgattuk a Gyertek haza! című verset, amely a külföldre vándorolt honfitársainkhoz szól. A bemutató dedikálással és baráti beszélgetéssel zárult.
Köszönjük az élményt a művésznőnek és a közreműködőknek. A szép versek mellé egy ars poeticának is beillő gondolatot is kaptunk Orgoványi Anikótól: „A vers az orvosság, cseppenként adagolható.”

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor