„Versenyt az esztendőkkel”

Írta: Szabó Lászlóné 2016. október 27. csütörtök, 22:29
Rate this item
(0 szavazat)

gas.jpg - 58.84 KbBabits Mihály Esztergomban


 

A Laskai Osvát Antikvárium szervezésében újabb előadásra került sor a Szent Adalbert Központban 2016. október 19-én. A 39. résszel folytatódott az Esztergom és környéke kincsei ismeretterjesztő sorozat. Ezen az estén a Babits és az Einczinger család levelezéséből hallottunk szemelvényeket Bodri Ferenc irodalomtörténész kéziratos hagyatéka alapján. Az előadó G. Tóth Franciska irodalmi muzeológus, tanár volt, aki az MNM Balassa Bálint Múzeum, Babits Emlékház munkatársa. A levélrészletek bemutatásában az Esztergomi Diákszínkör tagjai voltak segítségére, akiket Erősné Vörös Viktória készített fel.

Az előadás bevezető részében G. Tóth Franciska szólt Bodri Ferenc irodalmi és művészettörténeti írásairól, amelyek rendszeresen jelentek meg a folyóiratokban, és aki kiválóan ismerte Babits Mihály költészetét. A költő esztergomi éveivel sok írásában foglalkozott. A Babits centenárium évében (1983) két kiadványa is megjelent: Babits és Esztergom, valamint Főhajtás Babits Mihály előtt. Einczinger Ferenc az Esztergomi Takarékpénztár főtisztviselője, festőművész, közíró is volt. A helyi kulturális élet meghatározó egyénisége, aki nagy szeretettel, barátként segítette, szervezte Babits Mihály és Török Sophie esztergomi életét. Ő volt Babits Mihály legkedvesebb esztergomi barátja, az ő érdeme is, hogy a nagy költő 1924-ben Esztergomban vásárolt házat, és ezután 17 nyarat tölt itt. Einczinger Ferenc valóságos társaságot teremtett a költő és felesége körül, mivel az 1920-as, 1930-as évek Esztergomát pezsgő szellemi élet jellemezte. Ezen kívül számos apró, mindennapi esemény kötötte össze a két családot. Babits Mihály és Ilonka (Török Sophie) több levelet is váltott az Einczinger családdal. Az írások a hétköznapi élet történéseiről szóltak: tavaszi munkák a kertben, hírek Esztergomból, üdvözlések, pénzügyek, a gyerekekről és Ádáz kutyáról. Ezekből a levelekből néhány lírai részletet olvastak fel a diákok, amelyek első alkalommal hangzottak el a nyilvánosság előtt. A felolvasásban közreműködött Meszes Klaudia, Mészáros Patty, Dudok Dávid és Müller Mátyás.
Az előadás ideje alatt rögtönzött kiállítás keretében megtekinthettük és olvashattuk néhány magyar író és költő vallomását. Az 1980-as években Bodri Ferenc ezzel a kérdéssel kereste meg a művészeket: „Mit gondolnak Babitsról?” A kapott, kézzel írt válaszokat (verseket, esszéket, történeteket, visszaemlékezéseket) állították ki – Bodri Zsuzsának köszönhetően –, amelyek Bodri Ferenc kéziratos hagyatékát képezik.
A 20. század elején a modern, esztétikai tekintetben magas szintű irodalom kiemelkedő alakja Babits Mihály. Művein évezredek klasszikusainak nemes hatása érződik. Lírájára a gondolati-filozófiai mélység, a töprengő elmélkedés jellemző. Ezen az estén más oldaláról ismerhettük meg. Megható baráti hang, intimitás hatotta át a leveleket. Az Einczinger család olyan légkört teremtett a költő és felesége körül, hogy meg-megszakadt a „hallgatás tornyának” némasága.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor